tisdag, mars 27, 2007

NOLA

Det gör ont i hjärtat när vi åker genom kvarter efter kvarter med övergivna hus, gapande dörrar, krossade fönster, orange text på väggen: 5-9, 4, 1. Datum, antal funna, antal döda. Bara få av husen är återställda. Vi åker vidare längs Lake Pontchartrain. jag förstår äntligen innebörden i "drove my chevy to the levy" i "American pie".
Vi fortsätter åka mot centrum, tiggare som knackar på bilars rutor i väntan på grönt, till helt andra kvarter där de underbart vackra sekelskifteshusen förmodligen köps inklusive tjänarstab.

Vi parkerar i centrum, bara hundra meter från Bourbon Street. Till och med på en måndag svävar en unken doft av utspilld öl över hela gatan. Vi köper en frozen daiquiri och sällar oss till alla andra som går omkring med ett glas eller en mugg i handen. Musiken är överallt, högljudd slåss den om utrymme. Jag kan stå mitt i en korsning och höra lika delar Jazz, Zydeco, Rock och Hiphop, från de fyra haken - ett i varje hörn. Man lockar med Hurricanes, Handgrenades och med "The Jester" som påstås vara "Bourbon Street's Strongest Drink". Vi går vidare i de franska kvarteren till Old Man River som är bred och brun. Senare äter vi på ett litet hak med det stolta namnet "Oceana Grill". Jag får en perfekt halstrad tonfisk,svart utanpå, röd inuti, fylld med kräfthack. Till den serveras fyllig, gräddig kräftsås och Jambalaya.

Trots att det är kväll går jag i t-shirt, det är minst 18 grader. Tidigare på dagen promenerade jag till det mexikanska lunchstället i strålande sol och 27 grader. Att få ett smakprov på svensk högsommar i mars är något jag kommer att leva på ett tag.

onsdag, mars 21, 2007

Påskmums

På enskild begäran publicerar jag söndagens förrätt. Receptet är från Allt om Mat och kan vara en förödande god (och intressant) påskförrätt.

Matjessill med fänkålsdressing, rostad pancetta och grillad potatis:
12 portioner

4 Matjesfiléer (två burkar drygt)
6 stora kokta potatisar
50g tärnad pancetta (eller bacon)
12 mangoldskott

Fänkålsdressing:
2 äggulor
2 msk Mackmyra whisky (eller Arran, eller Caol Ila eller annat, gärna rökigt)
1 msk pressad citron
1 msk rostade fänkålsfrön (rosta försiktigt, de blir beska annars)
0,5 dl sesamolja (jag tog 0,3 dl, ca 2 msk)
1,5 dl rapsolja (det är värt att ta en kvalitetsolja, jag tog Åke Ekströms, finns på Coop)
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar.

Dressing: Mixa äggulor med whisky cintronsaft och fänkålsfrön (mixerstav).
Tillsätt oljan i en tunn stråle till en jämn kräm (om ni vågar, själv går jag över till handvisp och rör ner olja till dressingen har fått en halvtjock konsistens). Smaka av med salt och peppar.

Skär sillen i 12 diagonala bitar (ca 4 cm, mesa inte). Skär potatisarna i 12 tjocka fyrkantiga bitar och grilla dem i en grillpanna (för att få svarta ränder på dem). Rosta pancettan eller baconet (skuret i små bitar) i en torr stekpanna.

Lägg upp potatisen med grillränderna uppåt. Lägg en skiva mangoldskott på varje potatis. Därefter lite fänkålsdressing (den smakar ganska mycket), matjessill och toppa med pancettan. Rätten skall serveras rumsvarm.


Girlylicious - Men in Trees, Top Model och Lustgården där man snackar om att oralsex blir "större och större" och programledarna säger att "det ser jag fram emot" i en närmast snörpig ton.

Kvinnokraft enligt TV3.

Tiddelipom någon?

tisdag, mars 20, 2007

Projektarbete

Jag har friskat upp minnet om Rysk-japanska kriget, Ryska revolutionen 1905, och håller på att tillsammans med Son jobba mig fram till 1917.

Dotter och jag diskuterar fransmännens inblandning i händelser före folkmordet i Rwanda, FNs flathet och hur man tog över statsadministrationen som förberedelse till organiserad slakt. Vi tittar på händelserna i Darfur (som absolut inte betecknas som folkmord, för då blev FN tvungna att gripa in) och pratar om huruvida världen har lärt sig något av Rwanda. Man kan få för sig att orsaken till att den delen som kallas västvärlden numera lever i fred, är att länder utanför västsfären används som spelbrickor av länder innanför västsfären med massiv död och ökande nöd som resultat. Rätt lite har förändrats sedan medeltiden...

Förresten borde inte skolan lära dem detta?

söndag, mars 18, 2007

Rättigheter

"Vissa av er tar rättigheter för givna som jag inte skulle våga drömma om". Liljevalchs fascinerar ofta, den här gången bär jag med mig en videoinstallation, en gripande text från en lesbisk kvinna i S:t Petersburg. På kvällen går vi till Paus på Rörstrandsgatan och firar att M har fått erbjudande om jobb efter att hon doktorerat. Mycket bra mat, mellanrätter som blodapelsin och nypongranité och en vinlista som kräver ett banklån. Med tanke på det är det fascinerande hur många unga som uppenbarligen har väldigt bra kontakter med sin bank.

Mitt slowfoodprojekt blev bra, 4 timmars kok på fredag, en timme till på lördag, köttet föll sönder på söndagen. Mamma åt så hon knappt fick ner någon tårta. Förrätten var rätt intressant också, potatisskiva grillad i grillpanna, fänkålsdressing med äggula, sesamolja och rökig whisky i, på toppen en skiva matjessill och krispig pancetta. Ett av recepten i Allt om Mat som verkligen känns spännande.

Barnen är här, de jobbar med sina projekt, jag kommer att lära mig massor om ryska revolutionen och folkmordet i Rwanda.

tisdag, mars 13, 2007

Mattröst

Santa Marias Nacho rolls med Sweet chilismak är galet oemotståndliga. Doppa dem i vanlig turkisk yoghurt (numera ett standardtillbehör, alltid en bytta i kylen) och försök att avbryta innan påsen är slut.

Jag ska ägna mig åt Slow food i veckan. Min mamma fyller år och som vanligt vill hon att jag ska laga mat åt henne. Det blir Stracotto, kött som marineras i vin ett dygn, sedan kokar i 4 timmar, vilar i ett dygn, kokar någon timme igen, vilar ett tag... Till slut ska man ska kunna dela köttet med en sked. I dag har jag köpt köttet. I morgon ska jag sätta det i marinad. På torsdag börjar första koket.

Det börjar bli dags att montera ihop cykeln. Den står fortfarande kvar i paketet i hallen. Och magen den växer.

måndag, mars 12, 2007

Sentimenti

Ok, ok, jag är en sentimental tönt, men jag blir alldeles varm av "Leende guldbruna ögon". Hela serien _är_ dansband, målat i rosa och jag sitter i soffan och fånler för mig själv efter en av de fullständigt sanslösa arbetsdagar som just nu aldrig verkar ta slut.

När jag kom hem hittade jag en bukett tulpaner och en chokladask med mörk choklad. En liten handskriven lapp sa "Grattis i efterskott pappa, vi älskar dig". Bara för att jag påminde dem om att Mamma fyllde i dag och att de kanske skulle fixa en blomma till henne. Dom är förbaskat gosiga ibland. Ofta.

Tröttpå olagad mat köper jag en purjolök, vita bönor i glasburk, potatis och avocado. Fräser purjolöken försiktigt i olivolja, blandar med bönor, nästan färdigkokt potatis och avocado till en ljummen sallad. Det går säkert att krydda med salt, peppar, persilja eller annan krydda, men jag nöjer mig med den milda friska smaken av några droppar citron.

söndag, mars 11, 2007

Ett år äldre


Har man inte tid eller råd att åka söderut för att få en försmak av våren, kan man alltid gå till Uriksdals handelsträdgård. Luften håller 18 grader, behagligt sval och fuktig och fylld av blomdoft. Bra för hostande lungor. När jag står mitt i havet av S:t paulior och pelargoner är det som islossning i själen.
Tre födelsedagspresenter:
Att stå och tjuvlyssna på Regeringsgatan 44 och höra en svindyr Chablis beskriven som "oförlöst".

Att få provsmaka pecorino efter pecorino på Hötorgshallen och kunna säga "nej, för söt, lite syrligare", "nej, inte riktigt ändå", "Ja! Den tar vi" (att strö över sockersaltad torskrygg tillsdammans med olivolja).

Att få dricka ett baskiskt vin, Xuri d'Ansa, och få känna en tydlig smak av krusbär.

torsdag, mars 01, 2007

Förskjutet

Hade anledning att fundera över vår användning av naturresurser. Mitt i flunsan svartnade TVn. Det blinkade en liten lampa längst bak i huvudet om att kabelteveleverantören skickade brev om att de skulle byta digitalboxarna. När sådana papper kommer, lägger jag dem på hög för att tas om hand vid tillfälle. Jag förlitar mig på att de som vill att jag ska göra något skickar brev i mycket god tid och agerar därefter. Detta brev kom för ungefär två veckor sedan, inte kunde dom väl... Jo, det kunde de. 27/2 skulle det vara bytt, bara en vecka efter ankomsten?

Med cirklarna rubbade och feber i kroppen släpade jag mig till närmaste Expert och fick en ny box och ny fjärrkontroll. Vad gör man med den gamla boxen? Jo slänger den! Visserligen till återvinning, men jag har haft den kortare tid än ett år! Det mest ironiska är att batterierna i den gamla fjärrkontrollen fortfarande är friska, jag flyttade dem till den nya och det fungerade fint. Undrar om de räcker den nya fjärrkontrollens livslängd ut också.

När jag var liten läste jag mycket science fiction, bland annat "Mannen som sålde månen" av Robert A Heinlein (som även skrev novellen Starship troopers). Om jag minns rätt så liknade det samhälle han målade upp i sin bok från femtiotalet bra mycket vårt i dag.

Mina smaklökar är fortfarande drabbade, jag har en något "förskjuten" smakupplevelse. vissa saker smakar mer, vissa mindre, tyvärr är det de smaker jag tycker minst om som förstärks. Därför håller jag mig till enkla rena smaker, det blir en annan barndomsfavorit. Norrlandspölsa, potatismos, stekt ägg och rödbetor. Först smälter jag lök i smör, så den blir mjuk och söt, sedan får Norrlandspölsan sakta lösas upp. Moset (som rörs med skållhet mjölk och lite smör - vispa inte!) läggs underst på tallriken, sedan skall det täckas med ett lager pölsa och till slut ägget ovanpå. Sedan äter man från kanterna inåt till bara gulan återstår. Det bästa til sist.