söndag, juni 22, 2008

Sommartorka

Vaknade upp med dunkande hjärta, och en lätt släng av ågren. Trevlig kväll igår som slutade sent med konjak. Jag fick uppdraget att fixa köttet och grillade ett och ett halvt kilo entrecôte i ett stycke. Köttet hade marinerat i en whiskymarinad i ett dygn och var ett perfekt bevis på att även kött som inte har handlats hos "Argentinarn" på Hötorgshallen kan bli sanslöst bra med rätt hantering.

Sedan piggnade jag till rätt bra när en av rubrikerna på DN:s förstasida propagerade för avhållsamhet som ett medel mot spridning av könssjukdomar. Jag är uppvuxen på 70-talet, med budskap om fri sex, allas rätt till sin egen kropp och rätt till att bestämma över den. Det gör mig beklämd att se att världen i det här sammanhanget mer verkar gå bakåt. Dubbelmoral, förlegade värderingar och en återgång till kristendomens syn på sex som något som måste kontrolleras noggrant. Naivt kanske, men jag föredrar beslut tagna utifrån kunskap och nyfikenhet framför dem som bygger på rädsla och trossatser alla gånger.

fredag, juni 20, 2008

Pedaldieten


Även jag vill bidra till den sjukligt mångfaldiga dietfloran. Det är mycket enkelt: Ät vad du vill och gå ner i vikt. Fantastiskt bekvämt så här i midsommartider. Den lilla haken är förstås att man skall tillbringa en tid i sadeln. Tio mil i veckan och jag garanterar viktförlust med eller utan kolhydrater. Själv har jag snart avverkat det dubbla, bara för att vara på den säkra sidan. Och för att det är vansinnigt skönt.

I kväll kommer M och vi ska ägna oss åt sillfrossa. Det finns massor med färskpotatis i liten storlek, och jag har gjort egna inläggningar som bygger på matjessill och som kan göras inom några timmar. Förutom vanlig matjes med gräddfil och gräslök, har jag gjort krämig ruccolasill och matjessill med limemarinerade grönsaker. Den sistnämnda blir ännu bättre om man blandar i färsk koriander innan serveringen. Kallsupen är i kylen, tillsammans med några Jämtlands Pilgrim.

Det blir givetvis jordgubbar till efterrätt.

Midsommaraftons afton

Vissa seder tas upp väldigt snabbt av Sveriges nytillkomna. På vägen hem cyklar jag förbi ett gäng killar vars föräldrar definitivt inte är födda i landet. De bär på en platta öl och mumlar "Lapin Kulta" när jag cyklar förbi. Jag blinkar åt dem och de ler.

När jag kommer hem, tar jag fram de lammkotletter jag har köpt för halva priset tidigare i veckan, smörjer in dem med en röra av vitlök, salt olivolja och timjan och låter dem ligga på diskbänken tills de antar rumstemperatur.

Jag gör en grop i en stor rödlök med hjälp av en äppelkärnare, häller i salt, lite balsamvinäger och olivolja och stoppar in i ugnen, under tiden som jag klunkar i mig en Samuel Adams. Åh, förresten en liten flaska Rocca Guicciarda är redan upphälld på karaff och står i fönstret för att anta gamla tiders rumstemperatur - 17 grader.

Jag gröper ur en bifftomat, hackar innandömet och blandar det med olivolja, vitlök, salt och balsamvinäger tillsammans med en brödskiva. Allt får snurra i en matberedare en stund. Röran går tillbaka i tomaten som åker in i den 150 grader varma ugnen för att göra rödlöken sälskap. När 40 minuter har gått, grillar jag lammkotletterna i grillpanna och äter med nypotatis.

Chiantin är perfekt till.

onsdag, juni 18, 2008

Omvägar


Inför midsommar har syréndoften bytts ut mot den lite dovare doften av nyponros. Regnskurarna har tvättat luften från damm och lämnat dofterna att bre ut sig i långa stråk. Förutom blommor känner jag anis (?) torkande gräs och nysågat virke.
Har börjat ta omvägar från jobbet hem, den längsta går över Alviksbron, med en fantastisk utsikt från Marieberg över stora och lilla Essingen. På vägen hem passerar jag en liten jordgubbskiosk och bestämmer mig för att smaka på sommarens första. Kvinnorna stirrar lätt förvånat och sedan lätt roat, när en svettig man i vita gulrutiga shorts och klargrön tröja köper en ask jordgubbar, stoppar in dem i cykelväskan och far iväg som en skottspole i ett tilltagande regn.

De är tillräckligt söta för att ätas utan några tillsatser.

torsdag, juni 05, 2008

Lycka!

Ibland är det riktigt extra skönt att få en extra dag ledigt. Kroppen längtar efter att få sträcka ut, så jag ger den 4 mil hem. Strövar sedan runt i affären, hittar en riktigt stor bifftomat som jag gröper ur, blandar med salt, ströbröd, vitlök olivolja, persilja och getost. Häller tillbaka fyllningen i skalet och stoppar i ugnen. Skrapar färskpotatis och medan de kokar färdigt hettar jag upp grillpannan och ger en entrecôte svarta ränder.

Lite vin till kocken - Chateau Mont-Redon. Sorry Paris, men jag får attans så mycket bättre vin här än i Frankrike.

Paris igen

En av fördelarna med jobbet är att man får en och annan av Europas städer för sig själv en stund. Så hände i dag. Paris är lagom tempererat för en sverigebo i elegant mörkbrun kostym och röd, prickig slips. Efter dagens värv sicksackar jag längs med Rue de Rivoli. Tittar på Louvren, Seine, strövar igenom Jardin les Halles, förbi Centre de Pompidou, ända till Marais. Uppenbarligen ser jag ut att höra hemma i krokarna, tre gånger blir jag stoppad och frågad om vägen - på Franska!

Tyvärr krossar jag deras illusioner när jag säger "English please", men det känns väldigt trevligt. Till slut hittar jag en restaurang på Rue Francois Miron - "Au Bourgignon du Marais" och äter en bra Jambon Persillé och en hyfsad Confit de Canard, dricker ett glas Bourgogne och Evian. Sedan promenerar jag till Métron, tar den gula linjen till Charles de Gaulle och därifrån pendeltåget till hotellet i förorten där jag bor.