tisdag, december 30, 2008

Julrea

Det är nu, efter jul som man kan njuta av alla delikatesser till ett rimligt pris. Vem är det som köper rimmad oxtunga för hundra spänn kilot egentligen? Inte tillräckligt många tack och lov. Dagen efter julafton kostade den 29,90 kilot, då slog jag till. Först skrämde jag Son med den, sedan åkte den i grytan med purjo, morot och selleri som sällskap.

Som pålägg på smörgås är den minst lika god som julskinka. Gärna med pepparrot.

I kväll gör jag löksoppa på spadet från koket. Parafraserar Lisas, men använder vanlig lök, skippar potatisen och skär ner bitar av tungan. Doften av lök, dill och kummin när man häller i lite akvavit är i särklass.

torsdag, december 25, 2008

...och det var det

Titta där i trädet, där är ett par kn... ehh renar. Inte riktigt vad man säger till Dotter ifall man vill ha julstämningen kvar, men det ser faktiskt ut som om Rudolph och Prancer sätter på varann när man tittar på ljusslingan som slingrar sig runt grenarna.

Natten är kall och stjärnklar, Dotter och jag går hem från Bror efter en traditionell julkväll, där fisken är god men samtalet ofta tryter. Det finns fortfarande en hel del olösta saker familj emellan och när alla kommer ihop, känns det som att trampa på ett gungfly. Vi har heller inte så många år på oss att lappa ihop det med föräldrar som närmar sig de åttio.

Hemma, utanför fönstren manifesterar sig julens sämsta sidor, en bil kör på gångvägen efter en kvinna som anser att han ägnat sig otillbörligt mer åt någon annan. Hon låter hela grannskapet veta om det och vad hon anser om honom. Han ber henne sätta sig i bilen och till slut gör hon det, när han har ödmjukat sig tillräckligt.

Det är första natten jag sover ordentligt utan att vakna och tänka på jobb.

tisdag, december 23, 2008

dan före...

Minimalistisk gran i år...

Silkes julköttbullerecept (76 st)
1 tsk kryddpeppar
2 stjärnanisar
3 kryddnejlikor
ett kryddmått kanel
2 tsk mild chili
1 tsk spiskummin
2 tsk salt
1 tsk potatismjöl
En kaka Fazers "Fröig" körd till smulor i matberedaren.
1,4 kilo köttfärs
1,5 dl Carnegie porter
Mal kryddorna, blanda ihopbrödsmulor, kryddor och potatismjöl. Blanda i köttfärsen och spä med portern till bra konsistens.
Rulla och stek, rulla och stek, rulla och stek. Servera gärna med den här äppelmarmeladen och potatis.

God Jul alla!

måndag, december 22, 2008

Obducenten



Den döda fisken ligger fridfullt på skärbrädan, huvudet är vänt mot sydöst. Verktygen ligger uppradade, snart kommer diskbänken att förvandlas till ett blodbad. Karpar innehåller mängder med blod och dom har en jättelik galla som lätt läcker ut och förstör inälvorna. Det är inte bra, allt som tas ut ska in i fisksoppan.
En och en halv timme senare är fyra fiskar rensade, filéade och redo för julafton. Dotter och jag har också fixat mandelmusslor och vaniljhornen är klara sedan länge. Efter att ha slashat fisken tar jag en lång promenad och lyckas komma över en vit plastgran för halva priset. Fatta! Jag har velat ha en vit plastgran hur länge som helst. Julen kan börja!

onsdag, december 17, 2008

Snart

Bonde söker fru ligger längst ner på skalan av intellektuell stimulans. Ungefär som att bädda in tänkeriet i bomull. Fast dom är gosiga. Och jag behöver lite bomull till tänkeriet, det skaver och gnisslar. Inte ens matlagningen klarar av att tillföra energi. Jag lagar håglös oxsvansragu och äter den i flera dagar, omväxlande med kokt bratwurst med surdegsbröd och Johnnys senap. JAg ahr i alla fall köpt mig en julklapp (två faktiskt). Till köket dit jag så ofta blir utlokaliserad nuförtiden när barnen lägger beslag på vardagsrummet. Säg inget.

tisdag, december 09, 2008

Smetigt

Wallenbergare gör jag bara om jag får tag på billig kalvfärs vilket inte är alltför ofta. I dag var det en välkommen kompensation. På väg från jobbet missade jag att byta buss i Kista och tillbringade en timme med att kryssa i förorterna innan jag slutligen landade vid en pendeltågstation som pekade hemåt. Att åka buss är rätt kontemplativt, men det har sina gränser.
Trettio spänn för fyrahundra gram är helt rätt pris för en middag mitt i veckan. Jag använder det här receptet och kör köttfärs och hackar färskt bröd till smulor i matberedare, vevar vilt med träslev medan jag spär med grädde (provar Coops matlagningsbas 5%, vilket funkar fint) tills en rosa kletig smet bildas. Vispar ur pannan och gör en gräddsås med resten av matlagningsbasen. Barnen gillar varken ärtor eller potatismos, det blir bara kokt potatis gräddsås och lingon. Gott nog!

Julkänningen har förvandlats till närkontakt av tredje graden. I centrum pumpar man ut "Stilla natt" "Bjällerklang" och "Rudolf" lika subtilt som ett knytnävsslag i pannan.