torsdag, juli 19, 2007

Semester I


På morgonen går vi genom rosenträdgården på Petřín, tar linbanan ner till Újezd , hoppar på spårvagn 12 och åker till Andĕl. Vi går till Tesco och köper frukost. Nybakade gifflar, rågbröd täckta med grovt salt och kummin och som avslutning en bulle fylld med tvaroh, den lokala varianten av keso, lite syrlig, sockrad och garnerad med russin.

Vi äter den på bänken vid spårvagnshållplatsen. Alltid i sol, senare i veckan i 35 graders värme. Efteråt tar vi någon av spårvagnarna till dagens utflykter. Borgen, Vyšehrad, Gamla stan, Karlsbron, Synagogan. En dag tar vi tåget till den närliggande borgen Karlštejn.

På kvällarna äter vi tjeckisk mat - nåja - jag äter tjeckisk mat. Son äter pasta och Dotter äter oftast sallad. Dock gillar hon potatisknödeln, men är orolig för att hennes finnar ska blomma upp om hon äter annat.

Jag har under veckan totalt ätit en och en halv (1,5) anka uppdelat på tre tillfällen. Jag älskar stekt anka, med brödknödel och syrlig kål. Skinnet är underbart krispigt och saltigt, knödlarna simmar i mustig sky och kålen göms under för att behålla värmen och suga åt sig ankans smak. Givetvis öl till som är billigare än barnens läsk.

De heta kvällarna promenerar vi över Karlsbron, till Gamla stans torg, där en av de bästa konditorierna finns, med en enorm glassdisk och bakelser som får munnen att vattnas trots den överfyllda magen. En kväll får vi en improviserad konsert av en turistande italiensk kör som uppenbarligen inte kunde hålla sig...

Prag är lika gästvänligt som tidigare gånger. Barnen har trivts och vi har haft riktigt kul alla tre tillsammans.

Inga kommentarer: