söndag, oktober 26, 2008

Färger

Ibland, om man har tur, slår stress över i lätt eufori och insikten om att världen är en oerhört vacker plats formligen dråsar över en. M och jag åkte in till ett ljummet Söder som strålade i solskenet. Afro-art hade fått in nya mattor från Kirgisien, vackrare än någonsin. Kaolin firar 30 år och visar bland annat upp stövlar i lergods med så vackra släta linjer att man blir andlös. Jag måste känna på den släta ytan, följa kurvorna med pekfingret från tån, över de små knölarna vid vristen upp till ankeln och tillbaka.

Några dörrar bort uppåt Hornsgatspuckeln ligger affären med barnkläder. M går som vanligt in för att fråga om de prickiga strumporna i skyltfönstret finns i vuxenstorlek. När jag öppnar dörren är det som om perspektivet förskjuts, det extremt lilla rummet är fyllt från golv till tak av röda, gröna, rosa, gula och violetta kläder och just i dag svarar flickan med den spröda rösten som sitter och läser en tidning i en alkov längst in att "visst finns de, men bara i svart, men vi får in dem i andra färger snart" varpå M blir så där sprudlande som bara hon kan bli och lyser upp den lilla affären ytterligare.

Huset i hörnet av Bellmansgatan är nyrenoverat och den blågröna lilla kopparbaldakinen får äntligen en välförtjänt bakgrund av lysande vitt. Parken runt Maria Magdalena kyrka formligen lyser av gult och orange mot en fortfarande djupgrön gräsmatta.

På kvällen lagar jag pommes frites, entrecôte och béarnaise. Självklart behöver jag inget vattenbad till bean, en riktig man kör utan.

4 kommentarer:

Marie sa...

Argh, jag har misslyckats med bean två ggr på sistone, den blir god men som tapetklister.

Hurdå utan vattenbad - smälter du smöret och droppar i, eller hur gör du då?

Silke sa...

Jag har rumsvarmt smör i cirka 2 cm stora kuber som jag klickar i och vispar som tusan, bara att jag sätter kastrullen med äggulorna på plattan direkt och lyfter om det behövs.

Marie sa...

Hm. Will try.

Anonym sa...

Om man inte har möjlighet att ta sig till söder vill jag tipsa om att Afroart precis har öppnat en webshop: http://www.afroart.se