söndag, april 25, 2010

Utanför fönstret växer det upp kranar i stället för träd. De skymmer inte solen lika bra. Lägenheten är redan nu en bakugn så fort solen tittar fram. Almarna som skyddade huset och gav svalka har drabbats av röta och fällts träd för träd under de senaste åren. Mitt projekt får bli att skaffa persienner, undrar om man kan få dem i lövgrönt.

Den sista almen utanför vardagsrumet gör i alla fall sitt bästa och är fylld av knoppar som ser ut att kunna brista ut i löv när som helst.

Inspirerad av det här receptet, gjorde jag en Porter- och Chokladpudding. Den svarta portersirapen gjorde vackra ränder i vispgrädden och smakade nästan lakritsaktigt till chokladpuddingen som även den lyfte av portersmaken. Supermums, gärna tillsammans med ett glas portugisisk moscatel.

Jag fick också tag på det lilla trendiga köttstycket oxkind i veckan. Av det blev en chartreuse - nej, jag hade ingen aning om att mat kunde heta så, bara sprit - men idén att linda in köttet i savoykål och servera det ovanpå en champinjonsås smaksatt med vermouth kändes inte fel alls. Ett tips bara - över natten i ugnen (7 timmar) på knapt 100 grader får köttet att bli nästintill krämigt, men inte trådigt. Stek gärna löken och morötterna lite hårdare, de blir lite sötare då. Till det dricker M och jag en Bordeaux som vi köpte tillsammans i Paris för två år sedan.

Inga kommentarer: