lördag, april 07, 2007

Rent hus

Det tillhör undantagen att mitt matbord är så här rent *stolt*

Påsken är bra, M och jag tar långa promenader medan hennes son leker med min. De gör hemliga saker som att den ene springer med en kundvagn medan den andre åker på skateboard framför. Det går bra tills Son (skateboard) ramlar och får handen överkörd av kundvagnen. Jag får detta berättat innan han går och lägger sig, då han visar reporna. Dotter hänger på stallet.

I kväll är det är vitvinskväll. Först en Österrikare stram, nästan spritsig tillsammans med vit sparris, Hollandaise och löjrom. Bara så ni vet, vattenbad är överreklamerat. Känner man sin spis och kastrull, går det alldeles utmärkt att köra både Hollandaise och Béarnaise och Sabaione och alla andra eventuella varma äggsåser direkt på plattan. Så - nu har jag utmanat gudarna igen.

Nästa vin på plan är en Sancerre, den som vår guru på Regeringsgatan rekommenderade i stället för Chablis. Vi pratar lax, men M är inte jätteförtjust i röd fet fisk. Jag går ner till Hemköp för att kolla läget. Klockan är fem, fiskdisken är tömd, men jag tar chansen och frågar killen som svabbar golvet om det är möjligt att köpa fisk. "Jaaa, vad vill du ha?" säger han lite tystlåtet tveksam. "Du har inte hälleflundra eller marulk?" frågar den borne optimisten. "Joo, marulk har jag" säger killen mot alla odds. Jag får två rediga bitar efter att han har grävt en lång stund i kylen, vilket får mig lite nervös. Det är värre att snubbla på mållinjen än att inte börja ett lopp.

Jag gör ett täcke av brödsmulor, oliver, citronskal, vitlök, persilja, olivolja och en Pecorino som har häckat i kylen sedan någon vecka, fräser fisken snabbt i stekpannan ocn lägger in den i ugnen med täcket på.

Medan vi njuter av sparrisen, kokar jag jordärtskockor och svartrötter. När de är klara, blandar jag jrodärtskockor med gårdagens rotsaksstomp och hackar ner svartrötterna i moset. Lite rapsolja för en vacker färg, salt och citron för att matcha vinet. Voilà eller "ecco": Marulk med olivtäcke, rotsakspuré med svartrotshack. Sancerren fyller munnen på ett helt annat sätt än Österrikaren. Efterrätten är chokladmousse, beställd av grabbarna. Jag vill göra den som Sara gjorde på sin påskmiddag, men ingen annan än jag gillar så mycket mörk choklad. Även om jag får hittat ett annat recept, lyckas jag smyga ner belgisk 72%-ig, helt enkelt för att det inte finns någon annan choklad hemma. De brända mandlarnas sötma döljer eventuell bitter smak och alla blir nöjda.

Barnen? De får ett halvt ägg med en stekt jätteräka till förrätt, jag har mosat äggulan med sweet chilisås och lite sesamolja. Sedan blir det fläskfilé med champinjonsås, allas favorit.

Trots ovanstående hinner jag med annat än att fundera på och laga mat. Mitt kök, inklusive ugn är numera skinande rena och jag har läst större delen av Robert Jordans till synes oändliga "Sagan om Drakens återkomst" del 21 och del 22 ligger på lut. Vidare har jag beställt "Slagsmålsklubbens" senaste. Tack Gitto.

1 kommentar:

Marie sa...

Gjorde en mycket enkel mousse chocolate igår, på 72%-ig - helt lysande faktiskt.

Som vanligt skriver du om mat så man blir alldeles tårögd. Snyft! :D