lördag, januari 31, 2009
Fast food heaven
Phils grill serverar den absolut bästa hamburgare jag har ätit ute. Bara det faktum att man kan få den "rare" (och den är verkligen rare). Man blir tilldelad en färgad penna, ett formulär och får kryssa i vad man vill ha för topping (olika grönsaker chili eller lök) och "premium topping", jag väljer honungsmarinerad rökt bacon som är knaperstekt och en "texas sandwich" som består av två jättelika rostade bröd. Som tillbehör väljer jag "fried onion strips", långa lökstänger i underbart krispig frityrsmet.
fredag, januari 30, 2009
Hornets versus Nuggets
![]() | ![]() | ![]() |
För för första gången är jag på basketmatch. Premiären sker i lilla arenan i New Orleans som bara rymmer 18.000 pers (den stora - Superdome - rymmer 70.000). Jag går storögt förbi stånden som säljer popcorn, alligator dogs, Jack Daniels,Tequila, öl, öl och åter öl. Till slut beställer jag en tallrik jambalaya, en flaska vatten och går in i den jättelika hallen. Knappt hinner jag få i mig jambalayan förrän alla(!) ställer sig upp för nationalsången. Det är USA på riktigt, man kan ta på stoltheten. Sedan börjar showen: Maskot, pom-poms, basket med orgelmusik, handklappning, Queen (we will rock you), det går inte att värja sig, så ointresserad av sport jag är, skriker jag mig ändå hes och ställer mig upp när CP3 sätter en av sina berömda trepoängare. Bredvid mig sitter en liten tunn gråhårig tant i Hornets' keps och skriker och viftar vilt tillsammans med alla andra. Små barn går upp och ner i gången tillsammans med sina pappor för att köpa chips eller sockervadd. Tonåriga flickor i höga klackar går efter köper mer öl i plastmugg till sina killar.
De som vill vara lite finare köper av försäljaren med låda på magen som skriker ICE cold MIllerBUD, MIllerBUD, MIllerBUD ICE Cooold. Hornets vinner med 94-81 efter två och en halv timme och vi går mot bilen under ett virrvarr av vägbroar där stålstöttorna formar ett surrealistiskt landskap direkt taget ur något apokalyptiskt framtidsscenario.
torsdag, januari 29, 2009
Öde gator
Som boende i sverige är det en självklarhet att man tar en promenad efter en ansträngande dag, särskilt om kvällen är ljum(!) som en försommarkväll och syrsorna spelar i buskarna.
Jag är absolut ensam! Trottoarerna är öde, ingen är utanför huset. I området där jag går kör man fram bilen så nära ytterdörren man kan, ofta så att den blockerar gångvägen.
Jag minns buffén på Mandarin House i Lakeside shopping center och går dit. Utvecklingen har gått framåt. I stället för bara Rootbeer, finns nu även öl att köpa. Jag undviker de inhemska sorterna och beställer en Tsingtao. På buffén finns som förra gången ångande högar av tigerräkor, jätteräkor, kräftor, krabbor i alla former; kokta stuvade stekta, friterade. Jag äter skaldjur tills det börjar klia i munnen och går sedan över till pekingankan, General Tsos kyckling och sesamkyckling. Är redigt mätt, men hittar ett stånd med sushi som är svår att motstå. Tar några rullar med avocado och tonfisk, en omelettkorg med friskt grönt sjögräs och några nori med laxrom. Det som slutligen får mig att avstå från mer är åsynen av de andra gästerna. De flesta ser ut att sväva - bakåtlutade för att balansera magen, med oproprotionerligt smala ben, oftast klädda i någon form av tält. Den framtiden vill jag inte vara med om.
Jag promenerar hemåt, den här gången möter jag faktiskt två joggare och går ända till randen av Lake Pontchartrain där jag lyssnar en stund på vågorna och ser bilarnas röda och vita lyktor sväva över vattnet på den fyrtio kilometer långa bron tvärs över sjön.
Jag är absolut ensam! Trottoarerna är öde, ingen är utanför huset. I området där jag går kör man fram bilen så nära ytterdörren man kan, ofta så att den blockerar gångvägen.
Jag minns buffén på Mandarin House i Lakeside shopping center och går dit. Utvecklingen har gått framåt. I stället för bara Rootbeer, finns nu även öl att köpa. Jag undviker de inhemska sorterna och beställer en Tsingtao. På buffén finns som förra gången ångande högar av tigerräkor, jätteräkor, kräftor, krabbor i alla former; kokta stuvade stekta, friterade. Jag äter skaldjur tills det börjar klia i munnen och går sedan över till pekingankan, General Tsos kyckling och sesamkyckling. Är redigt mätt, men hittar ett stånd med sushi som är svår att motstå. Tar några rullar med avocado och tonfisk, en omelettkorg med friskt grönt sjögräs och några nori med laxrom. Det som slutligen får mig att avstå från mer är åsynen av de andra gästerna. De flesta ser ut att sväva - bakåtlutade för att balansera magen, med oproprotionerligt smala ben, oftast klädda i någon form av tält. Den framtiden vill jag inte vara med om.
Jag promenerar hemåt, den här gången möter jag faktiskt två joggare och går ända till randen av Lake Pontchartrain där jag lyssnar en stund på vågorna och ser bilarnas röda och vita lyktor sväva över vattnet på den fyrtio kilometer långa bron tvärs över sjön.
tisdag, januari 27, 2009
NOLA revisited
Det tar en och en halv timme i boskapsfållorna på Dulles att få komma in i the great country of freedom. Under tiden visas vackra landskapsbilder med glada människor, ofta i cowboyhatt på stora skärmar ovanför folkmassan, bara så att man inte ska tappa sugen. Mina fingeravtryck läggs till i registren, jag blir avfotograferad och noggrant utfrågad. Integritet? Pyttsan! Till slut blir jag tillönskad en trevlig vistelse och går vidare på min oddyssé. Väskan som man måste ta in i USA manuellt är borta och planet jag skulle tagit har hunnit lyfta. Här visar sig USA från sin bättre sida, Homeland security har redan bokat om mig till en annan flight och väskan kommer snabbt tillrätta - på Arlanda har man har glömt att checka in den till New Orleans så den finns i ankomsthallen i stället för transit och transporteras till mig på 20 minuter.
Jag får tillbringa tre extra timmar på flygplatsen, upptäcker att även i US kan hamburgarna vara vidriga (men fries med majjo och lite salsa är mums). Dessutom går inte planet direkt till New Orleans utan mellanlandar i Charlotte, en stad jag inte ens visste existerade. Nitton timmar och fyra landningar senare är jag framme och upptäcker att väskan inte kommit med. Det är bara fascinationen inför det faktum att jag är först i kön av fem till förlustanmälan (det var typ tio väskor på bandet) och att kvinnan som skriver den så uppenbart måste få göra saker i sin egen takt hindrar mig från att få ett utbrott. Klockan ett lokal tid är jag framme och slocknar som ett ljus trots att det är kallt i rumet och jag inte har några kläder.
Jag får tillbringa tre extra timmar på flygplatsen, upptäcker att även i US kan hamburgarna vara vidriga (men fries med majjo och lite salsa är mums). Dessutom går inte planet direkt till New Orleans utan mellanlandar i Charlotte, en stad jag inte ens visste existerade. Nitton timmar och fyra landningar senare är jag framme och upptäcker att väskan inte kommit med. Det är bara fascinationen inför det faktum att jag är först i kön av fem till förlustanmälan (det var typ tio väskor på bandet) och att kvinnan som skriver den så uppenbart måste få göra saker i sin egen takt hindrar mig från att få ett utbrott. Klockan ett lokal tid är jag framme och slocknar som ett ljus trots att det är kallt i rumet och jag inte har några kläder.
torsdag, januari 22, 2009
Döda-djur-ben
Fläsklägg för 14 kronor kilot är fullständigt oemotståndligt. Enda problemet är hur jag ska lura barnen att äta ett dött-gris-ben med en centimetertjock, mycket synlig svål. Allt går att lösa, det här receptet har rätt klang - Thai har positiva konnotationer hos båda. Fläskläggen blir trivsamt brun och såsen härligt simmig och sprängfylld av smak. När jag serverar plockar jag loss de helt fettfria bitarna innanför svålen och lägger upp dem till barnen tillsammans med ris, gröna bönor, inlagd ingefära och chilisås. De får själva hälla såsen på riset. Inte ens när jag berättar vad det är svalnar entusiasmen. Resten av såsen används i dag som marinad för de revbensspjäll jag tänker grilla i morgon.
måndag, januari 19, 2009
Pannkaka
Fläskpannkaka är något som båda barnen uppskattar massor, trots Dotters "nyttiga" inriktning. Som oftast försöker jag utmana mig själv (och dem) och sätter lite knorr. Det blir fransk fläskpannkaka och i stället för lingonsylt gör jag coleslaw och hämtar inspiration härifrån. För att få lite färg, lägger jag i den sista näven frusna tranbär i stället för morot (lingonen är slut), förväller den finstrimlade kålen, och skär tunna äppelstavar. Jag ersätter majonnäsen med smakrik rapsolja och saltar. Något som får följa med är den gröna pepparfrukten som kontrasterar med äpplena på ett intressant sätt. Tyvärr får själva ordet coleslaw båda att dra öronen åt sig och jag får nästan allt för mig själv.
tisdag, december 30, 2008
Julrea
Det är nu, efter jul som man kan njuta av alla delikatesser till ett rimligt pris. Vem är det som köper rimmad oxtunga för hundra spänn kilot egentligen? Inte tillräckligt många tack och lov. Dagen efter julafton kostade den 29,90 kilot, då slog jag till. Först skrämde jag Son med den, sedan åkte den i grytan med purjo, morot och selleri som sällskap.
Som pålägg på smörgås är den minst lika god som julskinka. Gärna med pepparrot.
I kväll gör jag löksoppa på spadet från koket. Parafraserar Lisas, men använder vanlig lök, skippar potatisen och skär ner bitar av tungan. Doften av lök, dill och kummin när man häller i lite akvavit är i särklass.
Som pålägg på smörgås är den minst lika god som julskinka. Gärna med pepparrot.
I kväll gör jag löksoppa på spadet från koket. Parafraserar Lisas, men använder vanlig lök, skippar potatisen och skär ner bitar av tungan. Doften av lök, dill och kummin när man häller i lite akvavit är i särklass.
torsdag, december 25, 2008
...och det var det

Natten är kall och stjärnklar, Dotter och jag går hem från Bror efter en traditionell julkväll, där fisken är god men samtalet ofta tryter. Det finns fortfarande en hel del olösta saker familj emellan och när alla kommer ihop, känns det som att trampa på ett gungfly. Vi har heller inte så många år på oss att lappa ihop det med föräldrar som närmar sig de åttio.
Hemma, utanför fönstren manifesterar sig julens sämsta sidor, en bil kör på gångvägen efter en kvinna som anser att han ägnat sig otillbörligt mer åt någon annan. Hon låter hela grannskapet veta om det och vad hon anser om honom. Han ber henne sätta sig i bilen och till slut gör hon det, när han har ödmjukat sig tillräckligt.
Det är första natten jag sover ordentligt utan att vakna och tänka på jobb.
tisdag, december 23, 2008
dan före...

Silkes julköttbullerecept (76 st)
1 tsk kryddpeppar
2 stjärnanisar
3 kryddnejlikor
ett kryddmått kanel
2 tsk mild chili
1 tsk spiskummin
2 tsk salt
1 tsk potatismjöl
En kaka Fazers "Fröig" körd till smulor i matberedaren.
1,4 kilo köttfärs
1,5 dl Carnegie porter
Mal kryddorna, blanda ihopbrödsmulor, kryddor och potatismjöl. Blanda i köttfärsen och spä med portern till bra konsistens.
Rulla och stek, rulla och stek, rulla och stek. Servera gärna med den här äppelmarmeladen och potatis.
God Jul alla!
måndag, december 22, 2008
Obducenten
![]() |
Den döda fisken ligger fridfullt på skärbrädan, huvudet är vänt mot sydöst. Verktygen ligger uppradade, snart kommer diskbänken att förvandlas till ett blodbad. Karpar innehåller mängder med blod och dom har en jättelik galla som lätt läcker ut och förstör inälvorna. Det är inte bra, allt som tas ut ska in i fisksoppan.
En och en halv timme senare är fyra fiskar rensade, filéade och redo för julafton. Dotter och jag har också fixat mandelmusslor och vaniljhornen är klara sedan länge. Efter att ha slashat fisken tar jag en lång promenad och lyckas komma över en vit plastgran för halva priset. Fatta! Jag har velat ha en vit plastgran hur länge som helst. Julen kan börja!

onsdag, december 17, 2008
Snart
Bonde söker fru ligger längst ner på skalan av intellektuell stimulans. Ungefär som att bädda in tänkeriet i bomull. Fast dom är gosiga. Och jag behöver lite bomull till tänkeriet, det skaver och gnisslar. Inte ens matlagningen klarar av att tillföra energi. Jag lagar håglös oxsvansragu och äter den i flera dagar, omväxlande med kokt bratwurst med surdegsbröd och Johnnys senap. JAg ahr i alla fall köpt mig en julklapp (två faktiskt). Till köket dit jag så ofta blir utlokaliserad nuförtiden när barnen lägger beslag på vardagsrummet. Säg inget.
tisdag, december 09, 2008
Smetigt
Wallenbergare gör jag bara om jag får tag på billig kalvfärs vilket inte är alltför ofta. I dag var det en välkommen kompensation. På väg från jobbet missade jag att byta buss i Kista och tillbringade en timme med att kryssa i förorterna innan jag slutligen landade vid en pendeltågstation som pekade hemåt. Att åka buss är rätt kontemplativt, men det har sina gränser.
Trettio spänn för fyrahundra gram är helt rätt pris för en middag mitt i veckan. Jag använder det här receptet och kör köttfärs och hackar färskt bröd till smulor i matberedare, vevar vilt med träslev medan jag spär med grädde (provar Coops matlagningsbas 5%, vilket funkar fint) tills en rosa kletig smet bildas. Vispar ur pannan och gör en gräddsås med resten av matlagningsbasen. Barnen gillar varken ärtor eller potatismos, det blir bara kokt potatis gräddsås och lingon. Gott nog!
Julkänningen har förvandlats till närkontakt av tredje graden. I centrum pumpar man ut "Stilla natt" "Bjällerklang" och "Rudolf" lika subtilt som ett knytnävsslag i pannan.
Trettio spänn för fyrahundra gram är helt rätt pris för en middag mitt i veckan. Jag använder det här receptet och kör köttfärs och hackar färskt bröd till smulor i matberedare, vevar vilt med träslev medan jag spär med grädde (provar Coops matlagningsbas 5%, vilket funkar fint) tills en rosa kletig smet bildas. Vispar ur pannan och gör en gräddsås med resten av matlagningsbasen. Barnen gillar varken ärtor eller potatismos, det blir bara kokt potatis gräddsås och lingon. Gott nog!
Julkänningen har förvandlats till närkontakt av tredje graden. I centrum pumpar man ut "Stilla natt" "Bjällerklang" och "Rudolf" lika subtilt som ett knytnävsslag i pannan.
söndag, november 30, 2008
Julkänning
På vägen hem från Köpenhamn, kliver Läderlappen och Clark Kent på planet. Även Elvis och Jimi Hendrix tycks ha vaknat till liv. Elvis somnar dock ganska snabbt, till stor lättnad för de två blonda kvinnor som sitter bredvid honom. De såg absolut inte ut att vilja prata med en avdankad rockidol, hur blond och skönlockig han än var under peruken. För ett ögonblick förvandlas världen till en grisfest.
Att flyga kan fortfarande vara magiskt, särskilt när det tidiga gryningsljuset får marken att glöda samtidigt som städernas ljus fortfarande framträder lika tydligt som om det vore mörkt. Det kompenserar till viss del plågan i att kasta sig upp klockan fem på morgonen, springa igenom duschen och frukosten för att komma i tid till planet.
Dagen efter sover jag till klockan tolv. Det är lätt när man har tonårsbarn, varav det ena dessutom medvetet håller sig under horisonten för att inte råka ut för något skoluppdrag. Senare tar jag tåget in till ett Stockholm i begynnande julrusch, inser att vinet man skrev om i en av bloggarna jag följer redan var slut på Regeringsgatan, får sedan tag på hushållsvågen (det orangea är skimrande glansigt glas i verkligheten) som jag hållit koll på sedan i somras till 45% rabatt. 550 kronor är oacceptabelt, 299 är helt ok.
På kvällen lagar jag det som måste vara köttälskarens yttersta dröm, ett kilo högrev ingnidet i kryddor, bakat i låg värme flera timmar till innertemperaturen har krupit upp til 56 grader. Ju fler timmar desto bättre. Köttstycket blir mört, saftigt och underbart rött rätt igenom. Mandelpotatis mosad med persiljerötter och Allerums XO, en tomatmarmelad och uppfrästa höstkantareller blir fint som tillbehör. Domaine du Vieux Lazaret till.
Att flyga kan fortfarande vara magiskt, särskilt när det tidiga gryningsljuset får marken att glöda samtidigt som städernas ljus fortfarande framträder lika tydligt som om det vore mörkt. Det kompenserar till viss del plågan i att kasta sig upp klockan fem på morgonen, springa igenom duschen och frukosten för att komma i tid till planet.
Dagen efter sover jag till klockan tolv. Det är lätt när man har tonårsbarn, varav det ena dessutom medvetet håller sig under horisonten för att inte råka ut för något skoluppdrag. Senare tar jag tåget in till ett Stockholm i begynnande julrusch, inser att vinet man skrev om i en av bloggarna jag följer redan var slut på Regeringsgatan, får sedan tag på hushållsvågen (det orangea är skimrande glansigt glas i verkligheten) som jag hållit koll på sedan i somras till 45% rabatt. 550 kronor är oacceptabelt, 299 är helt ok.
På kvällen lagar jag det som måste vara köttälskarens yttersta dröm, ett kilo högrev ingnidet i kryddor, bakat i låg värme flera timmar till innertemperaturen har krupit upp til 56 grader. Ju fler timmar desto bättre. Köttstycket blir mört, saftigt och underbart rött rätt igenom. Mandelpotatis mosad med persiljerötter och Allerums XO, en tomatmarmelad och uppfrästa höstkantareller blir fint som tillbehör. Domaine du Vieux Lazaret till.
onsdag, november 26, 2008
Efter jobbet
Hemkunskapsprojektet, Spanska kapitel åtta, Algebra, Svenska, starta upp Engelskaprojektet, SO, Företagsekonomi... Jag borde vara skitlycklig att De inte drar runt på stan och snattar och dricker öl.
Om jag inte vore så förbannat utmattad bara.
Om jag inte vore så förbannat utmattad bara.
måndag, november 17, 2008
Världen är galen!
Nyss hört på nyheterna, sagt av en yrkesofficer: "Jag är anställd av staten för att syssla med försvarsfrågor. Nu vill dom att vi ska vara soldater också!"
Han lyckades med konststycket att se genuint förvånad ut. Undrar hur han tänkte när han valde sitt jobb?
Ett av de tydligaste inläggen jag har läst i feministdebatten finns här. Minns att det var hon som blev dömd för sexuellt ofredande när hon drog upp t-shirten i Humlegården.
Han lyckades med konststycket att se genuint förvånad ut. Undrar hur han tänkte när han valde sitt jobb?
Ett av de tydligaste inläggen jag har läst i feministdebatten finns här. Minns att det var hon som blev dömd för sexuellt ofredande när hon drog upp t-shirten i Humlegården.
lördag, november 15, 2008
Du vet att det blir en fantastisk dag när...

En man ställer sig på handikapplatsen närmast affären, skuttar ur bilen, lämnar sin son i sätet och jag låter bli att kommentera det underverk som uppenbarligen skett.
En bil kör ut på en 70-väg tio meter framför mig och envisas hålla 50 de närmaste fem kilometrarna och jag kör inte om.
Dåligt humör? Moi??!!
Tänker i alla fall berika gåsamiddagen jag är bjuden på med en Pannacotta med äppel- och röd grapefruktkompott. Det borde ge tillräcklig twist på "en efterrätt med äpple" för att tillfredsställa mitt ego.
Update: Klockan är halv fem, vi ska åka till middagen halv sex, tror ni att pannacottahelvetet - två liter i en form har stelnat??!
torsdag, november 06, 2008
Joförresten

Dotter på shopping i stan: "Pappa tycker du den här BH:n är snygg?" lyfter upp en grisrosa BH med svart spets.
Jag med omsorgsfullt neutral röst: "Till vem?"
Dotter: "Hon är brunett med gröna ögon."
Jag gör ett mentalt jättesprång förbi det absurda i att försöka föreställa mig någon av Dotters sextonåriga kompisar endast iklädd underkläder och fortsätter med samma omsorgsfullt neutrala röst "tror du att den där rosa funkar så bra till de färgerna?"
"Mnjää förmodligen inte" håller dotter med. Sedan jagar vi BH och trosor i flera timmar på söndageftermiddagen.
...Ett genuine pappa moment...
onsdag, november 05, 2008
Lite av varje som vanligt
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Hösten far förbi så fort att allting känns suddigt. Euforin är kortlivad när veckan fylls av aktiviter som inte gör någon människa gott. Då är det skönt när en så enkel sak som en pumpa på fredag kväll sysselsätter Son och Dotter i timmar. Jag får också vara med. Deras önskemat är helstekt fläskfilé med svampsås och de bästa potatisklyftorna. Min önskemat är lutfisk med en tysk pinot noir som jag aldrig skulle kunna övertala italofila M att dela med mig. "Gräsigt" är det ord hon använder och det är inte i positiv mening. Till lutfisken är det dock perfekt. Som vanligt äter jag ohemula mängder. Hela paketet på 700 gram går åt
Jag tar också upp cyklandet efter förkylningsperioderna. För att motivera mig har jag köpt en enorm cykellykta med 56 lysdioder för att kunna lysa mig väg genom skogen. Det funkar fint, även om det kan bli väl spännande när dimman faller ner och det känns som att cykla i mjölk. När jag kommer hem är handskarna och jackan täckta med rimfrost och det droppar från ögonbrynen. Kläderna jag köpte förra året gör ett bra jobb med att hålla kylan borta.
En dag till på jobbet, sedan åker M och jag till Glasriket och tillbringar en långhelg bland Rislycke Tokar.
söndag, oktober 26, 2008
Färger
Ibland, om man har tur, slår stress över i lätt eufori och insikten om att världen är en oerhört vacker plats formligen dråsar över en. M och jag åkte in till ett ljummet Söder som strålade i solskenet. Afro-art hade fått in nya mattor från Kirgisien, vackrare än någonsin. Kaolin firar 30 år och visar bland annat upp stövlar i lergods med så vackra släta linjer att man blir andlös. Jag måste känna på den släta ytan, följa kurvorna med pekfingret från tån, över de små knölarna vid vristen upp till ankeln och tillbaka.
Några dörrar bort uppåt Hornsgatspuckeln ligger affären med barnkläder. M går som vanligt in för att fråga om de prickiga strumporna i skyltfönstret finns i vuxenstorlek. När jag öppnar dörren är det som om perspektivet förskjuts, det extremt lilla rummet är fyllt från golv till tak av röda, gröna, rosa, gula och violetta kläder och just i dag svarar flickan med den spröda rösten som sitter och läser en tidning i en alkov längst in att "visst finns de, men bara i svart, men vi får in dem i andra färger snart" varpå M blir så där sprudlande som bara hon kan bli och lyser upp den lilla affären ytterligare.
Huset i hörnet av Bellmansgatan är nyrenoverat och den blågröna lilla kopparbaldakinen får äntligen en välförtjänt bakgrund av lysande vitt. Parken runt Maria Magdalena kyrka formligen lyser av gult och orange mot en fortfarande djupgrön gräsmatta.
På kvällen lagar jag pommes frites, entrecôte och béarnaise. Självklart behöver jag inget vattenbad till bean, en riktig man kör utan.
Några dörrar bort uppåt Hornsgatspuckeln ligger affären med barnkläder. M går som vanligt in för att fråga om de prickiga strumporna i skyltfönstret finns i vuxenstorlek. När jag öppnar dörren är det som om perspektivet förskjuts, det extremt lilla rummet är fyllt från golv till tak av röda, gröna, rosa, gula och violetta kläder och just i dag svarar flickan med den spröda rösten som sitter och läser en tidning i en alkov längst in att "visst finns de, men bara i svart, men vi får in dem i andra färger snart" varpå M blir så där sprudlande som bara hon kan bli och lyser upp den lilla affären ytterligare.
Huset i hörnet av Bellmansgatan är nyrenoverat och den blågröna lilla kopparbaldakinen får äntligen en välförtjänt bakgrund av lysande vitt. Parken runt Maria Magdalena kyrka formligen lyser av gult och orange mot en fortfarande djupgrön gräsmatta.
På kvällen lagar jag pommes frites, entrecôte och béarnaise. Självklart behöver jag inget vattenbad till bean, en riktig man kör utan.
onsdag, oktober 15, 2008
Livet är som en korv
Livet går och jag springer förbi just nu. Som om inte jobbet vore nog, agerar jag lärare som vanligt. Att få Son att skriva en artikel med huvudrubrik, ingress, brödtext, intervju och byline är jobbigare än att faktiskt skriva den. Nästa på tur är en uppsats på engelska och däremellan läser Han högt för mig på spanska. Båda somnar vi gott på kvällarna.
Barnen var sugna på mat snabbt, jag hade en mental smakmässig uppenbarelse av en korvgryta med makaroner så som den smakade på 70 talet - sötaktig och kladdig - utan att ha mer än en aning om receptet. Det blev en bastard av bästa sort. Så här blev det:
Gammaldags korvgryta
Sätt på pastavatten.
Fräs en hackad lök i smör tills den blir brun - inte bränd. Skär en halv falukorv i stavar under tiden. Häll i en tesked brunt senapsfrö och fräs en stund till, tills den poppar.
Häll i falukorven, rör om några varv och häll i 4 deciliter tomatjuice (som man givetvis har en gammal slatt av stående i skafferiet). Smaksätt med knappt en matsked kycklingbuljong och knappt en tesked socker. Krydda med två teskedar paprikapulver. låt koka medan pastavattnet kokar upp.
Koka makaroner (400 g för fyra portioner hos oss) tills de är nästan klara.
Spä korvgrytan med 1.5 dl matlagningsgrädde och rör om.
Häll av pastavattnet och häll tillbaka makaronerna i kastrullen. Sila ner såsen i makaronerna - korven får inte följa med än. Ställ kastrullen på plattan och låt makaronerna koka klart i såsen - måste röras om hela tiden. Släng ner korven och rör om försiktigt.
Servera.
Matmedvetna Dotter som helst äter sallader om hon får välja slök sin portion, smög ut i köket och fyllde på. Jag hörde nog hur besticken klirrade där ute.
Den var exakt som minnet sa att den skulle vara. I likhet med dagens pastischer på 70-talsdisco - så mycket bättre producerat än det var på den tiden...
Barnen var sugna på mat snabbt, jag hade en mental smakmässig uppenbarelse av en korvgryta med makaroner så som den smakade på 70 talet - sötaktig och kladdig - utan att ha mer än en aning om receptet. Det blev en bastard av bästa sort. Så här blev det:
Gammaldags korvgryta
Sätt på pastavatten.
Fräs en hackad lök i smör tills den blir brun - inte bränd. Skär en halv falukorv i stavar under tiden. Häll i en tesked brunt senapsfrö och fräs en stund till, tills den poppar.
Häll i falukorven, rör om några varv och häll i 4 deciliter tomatjuice (som man givetvis har en gammal slatt av stående i skafferiet). Smaksätt med knappt en matsked kycklingbuljong och knappt en tesked socker. Krydda med två teskedar paprikapulver. låt koka medan pastavattnet kokar upp.
Koka makaroner (400 g för fyra portioner hos oss) tills de är nästan klara.
Spä korvgrytan med 1.5 dl matlagningsgrädde och rör om.
Häll av pastavattnet och häll tillbaka makaronerna i kastrullen. Sila ner såsen i makaronerna - korven får inte följa med än. Ställ kastrullen på plattan och låt makaronerna koka klart i såsen - måste röras om hela tiden. Släng ner korven och rör om försiktigt.
Servera.
Matmedvetna Dotter som helst äter sallader om hon får välja slök sin portion, smög ut i köket och fyllde på. Jag hörde nog hur besticken klirrade där ute.
Den var exakt som minnet sa att den skulle vara. I likhet med dagens pastischer på 70-talsdisco - så mycket bättre producerat än det var på den tiden...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)