torsdag, mars 30, 2006

Fest

Kommunen har personalfest, de har lagt beslag på inomhuscentrum, placerat ut bord och bänkar och det står en portabel vinbar utplacerad var femtionde meter. Jag hinner precis slinka ut genom dörren innan den förseglas. Utomhus samlas välklädda, väldoftande människor, inte alla verkar så hemma i sina festkläder. Det är kul att se att spannet går från afrikansk festklädsel till kostym och slips.

Inser att jag är kvar på jobbet efter klockan sex igen, insikten fyller huvudet med fjäder. Jag känner mig tung, trött och hungrig, funderar på vad jag ska belöna mig med. Det slutar med att jag hittar en burk billig stenbitsrom, köper en bakpotatis, dill och hittar resten hemma för en skagenröra. Mycke röra blir det, härligt att mumsa i sig till "Du är vad du äter".

Det här med Dotters mens är en knepig fråga. Jag tror att jag har chansen få henne att känna att det är en gåva i stället för en belastning. Mens är något en kvinna gott kan känna sig stolt över hur obekvämt och jobbigt det än må vara, absolut inget man behöver smyga eller smussla med. På något sätt vill jag åtminstone försöka förmedla det.

Det är bara fyra möten kvar till helg, min och M:s gemensamma. Längtar.

onsdag, mars 29, 2006

Biffen och Lallan

På väg till lunch passerar jag en gul liten bil som är skyltad med BIFFEN. På väg hem möter jag en bil som har LALLAN på sin skylt. Jag är inte säker på hur folk skulle vilja bli förknippade med något av tillmälena, men uppskattar att folk bjuder sina medmänniskor på lite skadeglädje.

Efter elva timmar på jobbet är jag helt körd. En kul poäng var när en kollega sa "ta det lugnt, det fixar sig" om saker han skulle göra och sen drog och spelade innebandy så att hans arbetskamrater fick ordna det. Vid närmare eftertanke är den livssynen förmodligen nyttigare än min. För honom, inte för mig.

Jag åker till Willys och belönar mig med en jugoslavisk gulaschkonserv. Köttet är sönderkokt, trådigt, fyllt av brosk, och alldeles, alldeles underbart. När jag var liten var det här mina drömmars mat och jag uppskattar det fortfarfande mer än godis (varför kommer (varför kommer jag plötsligt att tänka på "Lite som du", hon som äter möglig mat). Efteråt hjälper jag M en stund, hon har fått nya golv och vi bär möbler fram och tillbaka i hennes lägenhet. Inte länge. Hon har själv mycket nu och behäver jobba, så jag går hem direkt när jag är klar och sjunker ihop i soffan. Tittar på Medium, skriver lite, funderar på att börja läsa "Den amerikanska Flickan".

Dotter har fått mens för första gången. Jag funderar på hur jag ska uppmärksamma det. Ett smycke kanske? Någon som har en synpunkt där?

måndag, mars 27, 2006

Regn

De första dropparna det här året. Underbart. Jag sitter i soffan och lyssnar på hur de efterlängtade dropparna slår på fönsterblecken.
Dagen har varit - lång och mattsam. Jag vaknade halv fyra med hjärnan på högvarv inför dagens urladdning, fortfarande ilsken, men hade ändå hunnit skriva av mig. Klockan två gick det stora mötet av stapeln och man kan säga att det slutade med en flämt. Typ inget hände. Jag hade i alla fall hunnit morra av mig och fick perspektiv på saker och ting. Efteråt var jag helt slut, orkade inte ens gå hem utan drev omkring på jobbet. Drev sen omkring på IKEA lite, köpte en vegetarisk pizzabit till middag och belönade mig själv med en femlliters gryta på COOP.

Jag sitter i soffan och lyssnar på dropparna splittras på fönsterblecken. Tittar på glasvärlden utanför och tänker att våren till slut har kommit. Äntligen. Livet rör sig.

Visste ni att man kan titta på TV-repriser över nätet nu? "Lite som du", "Kobra", men framför allt alla bidragen i melodischlagerfestivalen (schlagermelodifestivalen? Eller ska man helt enkelt strunta i schlager?)

lördag, mars 25, 2006

Lördag

Födelsedagsmiddag för mamma, det blev gräslökspannacotta med löjrom, helstekt entrecôte, potatisgratäng med kantareller (egen plockning) och parmesan samt rödvinssås. Gott var det, men jag måste lära mig att folk inte gillar lika blodigt som jag. Det är också mycket tuffare att laga åt så många som åtta personer.

Hemma redan vid sex kände ingen för att äta mer, men jag råkade nämna för barnen att Coop i centrum hade skaffat en Ben & Jerry frys, så en eventuell middag byttes snabbt ut mot en Phish food och en Cherry Garcia. Hur kan man motstå en glass som heter Cherry Garcia, även om den inte skulle innehållit körsbär och mörk choklad?

Jag sköljer ner den med Coop Cola och passar på att slabba i mig den sista potatisgratängen, direkt ur byttan medan jag tittar på "Sirens" på TV8.

Japp, i bara kalsonger och undertröja...

Fredag

Det finns en baksida med särbo. Jag är arg, har blivit ljugen mitt upp i ansiktet idag - om mina egna handlingar - vilket är oerhört kränkande. M är hemma i dag med sin son, när jag vill dela får hon inte tillfälle, det är bara att släppa taget, slappna av och vänta till ett bättre tillfälle.

Så under tiden: Förbannelse åt människor som försöker gömma sina tillkortakommanden och sin själviskhet bakom ursäkter, lögner undanflykter och manipulationer: Jag önskar dem en total självinsikt en vacker dag. Just nu och ett tag framåt tänker jag vårda min ilska.

I kväll var det dags att bli kioskföreståndare igen. Jag och Son lämnade Dotter i backen och plockade fram godis, bakelser, värmde korvar och kylde drickor. Till skillnad från förra gången så var det mycket att göra, det är en glädje att se Son fixa varma mackor, ta betalt, servera och tycka det är kul. Vi munhuggs, slåss och har det bra. Det är bra terapi.

Hemma vid tio sätter vi bläckfiskringar i ugnen. jag tar en öl, barnen dricker blå läsk, vi sitter och tittar på TV en stund innan de drar iväg till sina datorer och jag stannar vid min...

onsdag, mars 22, 2006

14 timmars arbetsdag

Tusan, först jobbet sedan projektarbete med Dotter. Vi snackar världmedborgarskap, nationalism, levnadsvillkor, ända fram till sent på nätterna. Jag är som ett lik på morgnarna, dotter klarar det bättre.

måndag, mars 20, 2006

Helgens sjukaste...

...var att gå omkring på Birka Paradise, utanför soldäcket, med tjock jacka i iskall blåst och titta in genom glastaket på människor som låg i bikini, under tre enorma sollampor.

I allt övrigt en helg i festens tecken. Först fredagen på Akkurat med Moules à la Islay (ja, det var helt underbart rökigt), många belgiska öl, varav en hette förbjuden frukt och en annan "horöl" och ingen av dem under 7 procent, sedan 40-årskalaset som Ålandskryss. Inte undra på att jag somnade ovaggad redan klockan 9, före Dotter, en än så länge ovanlig händelse.

Barnen har projektveckor igen, det är Barnkonventionen för den lille och världsmedborgarskap för den stora. Bollplank och planeringshjälp och sena kvällar blir det. Det som inte hinns i skolan måste göras hemma och nog känns det mer än när jag gick i skolan?

måndag, mars 13, 2006

Balans

Jag är ingen naturlig hårdbrödälskare, det är sannolikt något man bör växa upp med. Själv växte jag upp med surdegs bröd där det godaste var en seg skorpa härligt sträv av mjöl. Jag åt alltid upp det mjuka innanmätet först och njöt sedan av skorpan i små, små tuggor. Det tog tid och var inte särskilt poppis hos mina föräldrar. Hursomhelst, jag börjar vänja mig nu, knäckebröd med stark ost, kräftor och nubbe har bidragit till min förståelse för att bröd inte alltid behöver vara mjukt för att vara gott.

Mitt sätt att använda knäckebröd gör det inte till någon vardagsvara, det är inte Wasa Husman som bor här, det är Roslagsbröd, Pyramidbagarn eller Vikabröd. Det sista jag köpte var ett svinaktigt dyrt kumminkryddat bröd från Vika. Jättegott, sex rundlar för 52 spänn... Mm, jag håller sakta på att förvandlas till en snobb, precis som med vin.

Nå i alla fall, just nu så är inte barnen här och jag kan ge efter för mina nycker. Så jag går och köper en El Tequito ostdip på Lidl, bryter Vikabrödet i små bitar och doppar direkt i burken. Underbart!

lördag, mars 11, 2006

Parenteser

På vägen till systemet hör jag Rondo à la Turca spelas i en rasande takt. På Dragspel. Faktiskt riktigt bra, han synkoperar på ett sätt som antyder att han kan ännu bättre. Det tar en stund att komma på varifrån jag känner igen den, sedan minns jag Exception, (någon?) som var något av husets favorit för (ehh) 30 år sedan? Dom var stora ett tag på att göra pop(!) av klassisk musik.

Ska försöka göra kvällen lite festligare än igår, då jag tillbringade tre timmar i en (nästan) öde kiosk, där de största kunderna var jag och Son. Det var samhällstjänst. Föräldrar gör sånt om ens barn går i Alpina klubben. Curlingförälder? Mm, förmodligen. Klockan halv elva på kvällen var jag på väg att lämna över växelkassan utökad med fantastiska 190 kronor till nästa kvinna, i stället för att de skulle åka förbi halv åtta på lördag morgon. Allt för att få sova.

Förresten utspelades en ganska dråplig scen igår. När Dotter som var i Åre med mamma över sportlovet träffade en förälder som råkade vara där samtidigt. De pratade om ställen de åkt på varpå han vänder sig till mig och säger "jag såg inte dig där", varpå Dotter snabbt svarar "nä, jag var där med mamma och hennes pojkvän, pappa var inte med". Jag slets mellan två känslor dels skratt för att han såg ut som om han önskade att han aldrig frågat, men också stolthet och glädje över dotter som säger sådana saker som om det vore helt naturligt. Det är det ju, men bra att hon verkar se det som verkligheten och faktiskt verkar nöjd med sakernas tillstånd.

Har läst ut "Svenska hjältar" tyvärr, men har köpt en till bok på rean: Eva Dahlgrens "Hur man närmar sig ett träd". Den ligger här bredvid mig på sängen i sovrummet. Strax ska jag byta ut datorn mot den. Hurra för WiFi!

torsdag, mars 09, 2006

cravings

Hur ska jag kunna hålla någon form av balanserad kosthållning när jag kommer hem strax före sex med ett oemotståndligt sug efter stuvade makaroner och stekt falukorv?

Barnen jublar.

onsdag, mars 08, 2006

...och korven den har två...

Skivaffären i Centrum ståtar med skivrea "oslagbara priser". Innan jag hinner fram, ser jag Cacka Israelsson med stora bokstäver på ett konvolut. Även om jag har svårt att stå emot rea, så vill jag inte bli ertappad med Cacka, Lasse eller Carlie i näven, jag går snabbt vidare.

Egentligen för slut i huvudet för att skriva något ordentligt väljer jag i alla fall att skriva här framför att skriva en handledning. Det är fint att jag numera åker till jobbet när det är ljust och åker hem innan det hunnit mörkna, synd bara att det alltför ofta är tio timmar mellan.

Förresten var jag på Street i lördags och köpte boken "Svenska hjältar" skriven av Petter Karlsson och illustrerad av Ulf Lundqvist. Den innehåller arton kapitel med rubriker som "Sämst på plan", "Laholms Fellini", "Wunderbart", "Lokets armé" - tänk att få läsa historien om doftgranskungen - det är få böcker som jag vill äga, men den här är ett riktigt smycke.

måndag, mars 06, 2006

En helg, ett år

Ni som har chansen, passa på att gå till Peppar medan dom har sin julinredning. Det är absurt att äta het cajunmat medan en nalle prydd med renhorn (minns inte om näsan var röd) glor i tallriken, julbockar och snurrande spiraler hänger i taket och allt blinkar våldsamt, i otakt, i mängder av olika färger. Man sitter nästan i knät på varann och kan småprata med grannen eller bara tjuvlyssna på samtalet. Ett paradis för en betraktare.

På lördagen var det jag som bjöd på födelsedagsmiddag, Direkt taget ur Anthony Bourdains förslag i AOM blev det ugnsstekt kalvbringa med potatismos och rotsaker, till efterrätt Clafouti (man måste bara göra en efterrätt som heter Clafouti) med vinkokta päron. Eftersom jag är inne på matporr, kan jag också nämna vinet, Le Volte, 2003 som både doft- och smakmässigt exploderar i munnen. Mörka bär, en aning choklad och den smak som jag i brist på annat kallar "varm". Till Clafoutin drack vi en slovakisk Tokajer, som på etiketten annonserar mängder av antioxidanter och extremt antidepressiva egenskaper. Ett regelrätt flytande Zoloft alltså.

Inte vet jag om jag blev lyckligare, men gott var det. Vad gäller väggen, så börjar den krypa bort igen. Jag kan andas obehindrat (för det mesta). Saker och ting börjar - om inte lösa sig - åtminstone gå framåt. Jag tror jag gör det också, med stor hjälp av mina kollegor. Jag har bra kollegor - riktigt bra.