tisdag, januari 23, 2007

Chilimarmelad

Inspirerade av ett besök på Roxy, fick vi äntligen rumpan ur vagnen och gick till Androuet för att prova deras ostar. Det var svårt. Svårt att välja ko eller får - eller get. Vi utsatte damen där för massor av frågor, till slut enades vi om två getostar. En som såg ut som en vit murkla, ett skrynkligt vitt klot med mild smak. Den andra, även den en getost såg ut som en vanlig brie men hade en underbart fyllig smak, det var exakt en sådan jag var ute efter. Jag har ingen aning om vad de hette, men jag vet exakt vilken hylla de stod på.
Jag ville gärna göra chilimarmelad till ostarna. För en gångs skull var inte Internet till någon större hjälp. Till slut efter att ha kollat in någre recept gjorde jag så här:

En rödlök
En stor röd paprika (gärna den långa röda sort som kallas för "snackspaprika")
fyra körsbärstomater
2 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
2-3 torkade chilifrukter. grundtips är guajillo som fås på Chez Albert t ex.
Zest från en halv lime
Olivolja (ca 2 tsk)
Salt (ett krm gissningsvis)

Dela löken på längden. Skär den i strimlor och låt småputtra i oljan.
Öppna de torkade chilifrukterna genom att snitta dem på längden. Skär bort de vita kanalerna, jag tycker att sylten skall vara mild. Finhacka strimlorna.
Dela tomaterna och ta bort kärnorna. Kärna ur paprikan och skär i bitar.
Kör tomater, paprika och chiliflagor i matberedare. Häll massan på rödlöken och låt fräsa lite. Häll på honung och vinäger och låt puttra i cirka 20 minuter. Konsistensen skall börja bli syltig.
Skär breda strimlor ur limen med en kniv (ger tjockare strimlor än zestjärn). Dela på längden i cirka 2 mm breda strimlor. tillsätt till sylten och låt koka ca 5 minuter till (eller tills den tjocknat till önskad konsistens). Smaka av med salt, och eventuellt limesaft. Sylten skall vara åt det söta hållet.

Servera till fyllig fårost från Androuet, den går också bra att ha på frukostmackan dagen efter tillsammans med stark ost. Man kan äta den rakt av också. Satsen är alldeles för liten.

Roxy? Det är kul att se att en förstadejt är en förstadejt oavsett könskombination. Maten är god. Paggan var där. Vad mer kan man begära?

Inga kommentarer: