lördag, januari 06, 2007

Soppfreak


På förekommen anledning såg jag ett ypperligt tillfälle att genomföra ett sopptest. Vad finns det för alternativ när mamma inte bor här längre och jag inte har ork att lägga ner tid på matlagning. Pulver går bort omedelbart, men jag är lite nyfiken på de konserver med vackra etiketter och förhoppningsvis smakligt innehåll som står på hyllorna.
Inköpta:
Campbells champinjonsoppa
Cambpells Kycklingsoppa
Campbells Krämig grönsakssoppa
Campbells Tomatsoppa
Findus Sparrissoppa
Findus Champinjonsoppa

Den första som slank ner var en förmodad favorit, jag har alltid haft en (obekräftad) känsla av att Campbells var bäst. Jag äter direkt ur burk, rumstempererat.
Konsistensen är bra, lite som tjock geléad sås, färgen ljusbrun och aptitlig. Smaken är lite väl saltig utan att ha fylligheten och gräddigheten som antyds av färg och konsistens. Champinjonbitarna är mycket små och hårda i min ömma mun. Lyckligtvis är de inte särskilt rikligt förekommande, jag läser på burken att det är 2,5% champinjoner i soppan. Kalorier anges per dl ätfärdig soppa som 55, totalt 330 i burken. Fibrer - sannolikt obefintliga. Mättnad - efter en burk är jag nöjd. Övergripande upplevelse - "jag är nu helt botad från suget efter Campbells champinjonsoppa"

Middag bestod av Campbells Kycklingsoppa, jag tänkte att Campbells ändå skulle få en ny chans. Konsistensen även här i form av tjock sås, jag gillar det. Färgen var lite blekare än champinjondito. Även denna soppa ger ett saltigt intryck - det är förmodligen bra om man vill spä ut den - dock har den en mer fyllig smak som kompenserar något för sältan. Jag hittade förutom några små kycklingsmulor som lätt fastnar mellan tänderna hela två kycklingbitar i soppan (uppskattad storlek 6x6 mm), vill inte ens titta efter hur många procent det skulle kunna vara. Kalorier, 50 per dl ätfärdig soppa, dvs 300 för måltiden. Fibrer - näähh. Mättnad även den här burken känns nog. Övergripande upplevelse - "Lättsvalt"

Runt tiotiden känns det som om jag behöver lite mer än 630 kalorier denna dag, så jag öppnar den krämiga grönsakssoppan. Här blir testet lite orättvist eftersom denna soppa är färdigspädd. Konsistensen är mycket riktigt krämig, färgen är vagt brunorange åt rosthållet. Jag häller upp ett halvt glas. Smaken är balanserad, sötaktig, dock uppstår efter andra klunken en beläggning i munnen som får den att kännas som en smörad form. Personligen tycker jag att det är ok. Soppan är helt slät, något som uppskattas i mitt tillstånd. Man skryter med att det är hela 39% grönsaker i grönsakssoppan. Kalorier 55 per dl, fick förmodligen i mig 3 dl, så 165. 1% kostfibrer, GI släng dig i väggen. Mättnad - denna soppa är livsfarlig, en liter skulle kunna slinka ner lätt. Övergripande upplevelse "Inte illa"

Nästa soppa på tur var Findus Champinjonsoppa. Konsistensen är något lösare än Campbells, mera fruktkrämaktig. Färgen är en besvikelse: halvtransparent brunaktig. Den skall späs ut med mjölk, till skillnad från vatten i Campbellsopporna. Sältan finns även här, men inte i lika hög grad. Det är mycket champinjoner i soppan, hela 17%, de är mjuka och känns som svamp ska (nåja). Det är hela 5 dl i burken till skillnad från 3 i Campbellsopporna. Det är bara 45 kalorier per dl outspädd soppa, så totala energiintaget blir 225 kalorier. Fibrer - skulle inte tro det. Mättnad - det tog tid att få i sig hela 5 dl av sörjan särskilt som jag ändå vill tugga på champinjonerna vilket orsakar smärtsamma utrop när den ömma tanden slår mot andra tänder (något man inte ens tänker på annars). Övergripande upplevelse - "mycket champinjoner"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Närapå orättvist att testa rumstempererade soppor utan att ens spä ut dem som de vill!

När jag var liten var min favvissoppa en burk cambells champinjonsoppa, blandat med en burk champinjonsoppa utspätt med chiligrädde och toppat med nyskalade räkor. Har du en mixer kan du ju göra den och mixa sönder räkorna - garanterat trevligare än ditt sopptest :)

Anonym sa...

*garv* Nej, jag blandade inte champinjonsoppa med champinjonsoppa - hur puckat lät inte det där??! Jag blandade Campbells TOMATSOPPA med champinjonsoppa!