måndag, januari 08, 2007

Soppfreak goes deluxe

Några har tyckt att jag har varit lite orättvis när jag testade sopporna ovärmda och ospädda. Jag har absolut inte något emot ljummen mat. Kyla och värme har för mig en tendens att dölja subtila smaker ibland, låt vara att vissa helst inte skall märkas.

Utgångspunkten var dock att göra testen utifrån ett sjuk(lig)t perspektiv (och som en distraktion). Öm i hela munnen, inte alla smaklökar aktiverade, feber och absolut ingen lust att laga till något, allraminst varmt.
Testen får nog bli oavslutad, i det ögonblick penicillinet började verka det allra minsta, så vaknade smaklökarna. Findus outspädda champinjonsoppa förblev ouppäten. Dessutom kan man inte bjuda sin själs älskade på burksoppa. Av någon underlig anledning kom ingen av oss på tanken att hon skulle laga maten.

Fortfarande sugen efter något lättuggat och kvar i sopptankar, mindes jag clamchowdern jag ätit i San Fran, en ganska mjölbemängd seg massa (men det var på Fishermans Wharf gubevars) som säkert kunde göras bättre. Ett par internetrecept senare, valde jag ut "Kim's Country Clam Chowder" och kompletterade den med fänkål. Färska musslor fanns i affären, rökt fläsk fanns i kylen. Det är helt fantastiskt vilken smak som finns i musselspadet. Några tag med mixerstaven i den kokta soppan för att tillfredsställa mina krav på krämighet, i med musslorna (som jag inte skar i bitar), fläsket, garnera med fänkålsblast och en strimma av örtoljan som är kvar sedan nyårsafton. Vilken smak!!! M hittade en flaska Couvent des Jacobins, en vit Bourgogne som var helt underbar, även till. Jag vågade mig på några klunkar.

En annan soppa som var väldigt mumsig var den förmodat ungerska Palóc. Jag blandade paprikan med mild chili och la till en matsked socker i receptet. Dels för att jag använde turkisk yoghurt i stället för tjock grädde och dels för att buljong ur flaska inte blir lika fyllig som om man hade använt märgben.

Förmodligen blir det fler soppor, de skall rycka ut tanden på fredag. Den här siten kommer att hålla mig sysselsatt en stund...

Inga kommentarer: