tisdag, mars 27, 2007

NOLA

Det gör ont i hjärtat när vi åker genom kvarter efter kvarter med övergivna hus, gapande dörrar, krossade fönster, orange text på väggen: 5-9, 4, 1. Datum, antal funna, antal döda. Bara få av husen är återställda. Vi åker vidare längs Lake Pontchartrain. jag förstår äntligen innebörden i "drove my chevy to the levy" i "American pie".
Vi fortsätter åka mot centrum, tiggare som knackar på bilars rutor i väntan på grönt, till helt andra kvarter där de underbart vackra sekelskifteshusen förmodligen köps inklusive tjänarstab.

Vi parkerar i centrum, bara hundra meter från Bourbon Street. Till och med på en måndag svävar en unken doft av utspilld öl över hela gatan. Vi köper en frozen daiquiri och sällar oss till alla andra som går omkring med ett glas eller en mugg i handen. Musiken är överallt, högljudd slåss den om utrymme. Jag kan stå mitt i en korsning och höra lika delar Jazz, Zydeco, Rock och Hiphop, från de fyra haken - ett i varje hörn. Man lockar med Hurricanes, Handgrenades och med "The Jester" som påstås vara "Bourbon Street's Strongest Drink". Vi går vidare i de franska kvarteren till Old Man River som är bred och brun. Senare äter vi på ett litet hak med det stolta namnet "Oceana Grill". Jag får en perfekt halstrad tonfisk,svart utanpå, röd inuti, fylld med kräfthack. Till den serveras fyllig, gräddig kräftsås och Jambalaya.

Trots att det är kväll går jag i t-shirt, det är minst 18 grader. Tidigare på dagen promenerade jag till det mexikanska lunchstället i strålande sol och 27 grader. Att få ett smakprov på svensk högsommar i mars är något jag kommer att leva på ett tag.

onsdag, mars 21, 2007

Påskmums

På enskild begäran publicerar jag söndagens förrätt. Receptet är från Allt om Mat och kan vara en förödande god (och intressant) påskförrätt.

Matjessill med fänkålsdressing, rostad pancetta och grillad potatis:
12 portioner

4 Matjesfiléer (två burkar drygt)
6 stora kokta potatisar
50g tärnad pancetta (eller bacon)
12 mangoldskott

Fänkålsdressing:
2 äggulor
2 msk Mackmyra whisky (eller Arran, eller Caol Ila eller annat, gärna rökigt)
1 msk pressad citron
1 msk rostade fänkålsfrön (rosta försiktigt, de blir beska annars)
0,5 dl sesamolja (jag tog 0,3 dl, ca 2 msk)
1,5 dl rapsolja (det är värt att ta en kvalitetsolja, jag tog Åke Ekströms, finns på Coop)
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar.

Dressing: Mixa äggulor med whisky cintronsaft och fänkålsfrön (mixerstav).
Tillsätt oljan i en tunn stråle till en jämn kräm (om ni vågar, själv går jag över till handvisp och rör ner olja till dressingen har fått en halvtjock konsistens). Smaka av med salt och peppar.

Skär sillen i 12 diagonala bitar (ca 4 cm, mesa inte). Skär potatisarna i 12 tjocka fyrkantiga bitar och grilla dem i en grillpanna (för att få svarta ränder på dem). Rosta pancettan eller baconet (skuret i små bitar) i en torr stekpanna.

Lägg upp potatisen med grillränderna uppåt. Lägg en skiva mangoldskott på varje potatis. Därefter lite fänkålsdressing (den smakar ganska mycket), matjessill och toppa med pancettan. Rätten skall serveras rumsvarm.


Girlylicious - Men in Trees, Top Model och Lustgården där man snackar om att oralsex blir "större och större" och programledarna säger att "det ser jag fram emot" i en närmast snörpig ton.

Kvinnokraft enligt TV3.

Tiddelipom någon?

tisdag, mars 20, 2007

Projektarbete

Jag har friskat upp minnet om Rysk-japanska kriget, Ryska revolutionen 1905, och håller på att tillsammans med Son jobba mig fram till 1917.

Dotter och jag diskuterar fransmännens inblandning i händelser före folkmordet i Rwanda, FNs flathet och hur man tog över statsadministrationen som förberedelse till organiserad slakt. Vi tittar på händelserna i Darfur (som absolut inte betecknas som folkmord, för då blev FN tvungna att gripa in) och pratar om huruvida världen har lärt sig något av Rwanda. Man kan få för sig att orsaken till att den delen som kallas västvärlden numera lever i fred, är att länder utanför västsfären används som spelbrickor av länder innanför västsfären med massiv död och ökande nöd som resultat. Rätt lite har förändrats sedan medeltiden...

Förresten borde inte skolan lära dem detta?

söndag, mars 18, 2007

Rättigheter

"Vissa av er tar rättigheter för givna som jag inte skulle våga drömma om". Liljevalchs fascinerar ofta, den här gången bär jag med mig en videoinstallation, en gripande text från en lesbisk kvinna i S:t Petersburg. På kvällen går vi till Paus på Rörstrandsgatan och firar att M har fått erbjudande om jobb efter att hon doktorerat. Mycket bra mat, mellanrätter som blodapelsin och nypongranité och en vinlista som kräver ett banklån. Med tanke på det är det fascinerande hur många unga som uppenbarligen har väldigt bra kontakter med sin bank.

Mitt slowfoodprojekt blev bra, 4 timmars kok på fredag, en timme till på lördag, köttet föll sönder på söndagen. Mamma åt så hon knappt fick ner någon tårta. Förrätten var rätt intressant också, potatisskiva grillad i grillpanna, fänkålsdressing med äggula, sesamolja och rökig whisky i, på toppen en skiva matjessill och krispig pancetta. Ett av recepten i Allt om Mat som verkligen känns spännande.

Barnen är här, de jobbar med sina projekt, jag kommer att lära mig massor om ryska revolutionen och folkmordet i Rwanda.

tisdag, mars 13, 2007

Mattröst

Santa Marias Nacho rolls med Sweet chilismak är galet oemotståndliga. Doppa dem i vanlig turkisk yoghurt (numera ett standardtillbehör, alltid en bytta i kylen) och försök att avbryta innan påsen är slut.

Jag ska ägna mig åt Slow food i veckan. Min mamma fyller år och som vanligt vill hon att jag ska laga mat åt henne. Det blir Stracotto, kött som marineras i vin ett dygn, sedan kokar i 4 timmar, vilar i ett dygn, kokar någon timme igen, vilar ett tag... Till slut ska man ska kunna dela köttet med en sked. I dag har jag köpt köttet. I morgon ska jag sätta det i marinad. På torsdag börjar första koket.

Det börjar bli dags att montera ihop cykeln. Den står fortfarande kvar i paketet i hallen. Och magen den växer.

måndag, mars 12, 2007

Sentimenti

Ok, ok, jag är en sentimental tönt, men jag blir alldeles varm av "Leende guldbruna ögon". Hela serien _är_ dansband, målat i rosa och jag sitter i soffan och fånler för mig själv efter en av de fullständigt sanslösa arbetsdagar som just nu aldrig verkar ta slut.

När jag kom hem hittade jag en bukett tulpaner och en chokladask med mörk choklad. En liten handskriven lapp sa "Grattis i efterskott pappa, vi älskar dig". Bara för att jag påminde dem om att Mamma fyllde i dag och att de kanske skulle fixa en blomma till henne. Dom är förbaskat gosiga ibland. Ofta.

Tröttpå olagad mat köper jag en purjolök, vita bönor i glasburk, potatis och avocado. Fräser purjolöken försiktigt i olivolja, blandar med bönor, nästan färdigkokt potatis och avocado till en ljummen sallad. Det går säkert att krydda med salt, peppar, persilja eller annan krydda, men jag nöjer mig med den milda friska smaken av några droppar citron.

söndag, mars 11, 2007

Ett år äldre


Har man inte tid eller råd att åka söderut för att få en försmak av våren, kan man alltid gå till Uriksdals handelsträdgård. Luften håller 18 grader, behagligt sval och fuktig och fylld av blomdoft. Bra för hostande lungor. När jag står mitt i havet av S:t paulior och pelargoner är det som islossning i själen.
Tre födelsedagspresenter:
Att stå och tjuvlyssna på Regeringsgatan 44 och höra en svindyr Chablis beskriven som "oförlöst".

Att få provsmaka pecorino efter pecorino på Hötorgshallen och kunna säga "nej, för söt, lite syrligare", "nej, inte riktigt ändå", "Ja! Den tar vi" (att strö över sockersaltad torskrygg tillsdammans med olivolja).

Att få dricka ett baskiskt vin, Xuri d'Ansa, och få känna en tydlig smak av krusbär.

torsdag, mars 01, 2007

Förskjutet

Hade anledning att fundera över vår användning av naturresurser. Mitt i flunsan svartnade TVn. Det blinkade en liten lampa längst bak i huvudet om att kabelteveleverantören skickade brev om att de skulle byta digitalboxarna. När sådana papper kommer, lägger jag dem på hög för att tas om hand vid tillfälle. Jag förlitar mig på att de som vill att jag ska göra något skickar brev i mycket god tid och agerar därefter. Detta brev kom för ungefär två veckor sedan, inte kunde dom väl... Jo, det kunde de. 27/2 skulle det vara bytt, bara en vecka efter ankomsten?

Med cirklarna rubbade och feber i kroppen släpade jag mig till närmaste Expert och fick en ny box och ny fjärrkontroll. Vad gör man med den gamla boxen? Jo slänger den! Visserligen till återvinning, men jag har haft den kortare tid än ett år! Det mest ironiska är att batterierna i den gamla fjärrkontrollen fortfarande är friska, jag flyttade dem till den nya och det fungerade fint. Undrar om de räcker den nya fjärrkontrollens livslängd ut också.

När jag var liten läste jag mycket science fiction, bland annat "Mannen som sålde månen" av Robert A Heinlein (som även skrev novellen Starship troopers). Om jag minns rätt så liknade det samhälle han målade upp i sin bok från femtiotalet bra mycket vårt i dag.

Mina smaklökar är fortfarande drabbade, jag har en något "förskjuten" smakupplevelse. vissa saker smakar mer, vissa mindre, tyvärr är det de smaker jag tycker minst om som förstärks. Därför håller jag mig till enkla rena smaker, det blir en annan barndomsfavorit. Norrlandspölsa, potatismos, stekt ägg och rödbetor. Först smälter jag lök i smör, så den blir mjuk och söt, sedan får Norrlandspölsan sakta lösas upp. Moset (som rörs med skållhet mjölk och lite smör - vispa inte!) läggs underst på tallriken, sedan skall det täckas med ett lager pölsa och till slut ägget ovanpå. Sedan äter man från kanterna inåt till bara gulan återstår. Det bästa til sist.

onsdag, februari 28, 2007

Yra

På tre dagar har Gamle Oles Farsa lagt beslag på hela kylen. Han kallar parmesanen en grim bøsse, han har ofredat mjölken så den blivit sur och han stinker gamla otvättade sportsockor trots dubbla plastpåsar.
Med dödsförakt kastar han sig på golvet när jag darrig och febrig efter tre dagars influensa ska göra lite spaghetti med ketchup och ost. Han dribblar sig igenom mina utsträckta fingrar och jag kan nästan höra ekot av "vi aer røøthe.." men jag kan ha fel. Jag har som sagt feber.

På tre dagar har jag sett alla avsnitt av playa del sol - i sängen. Hurra för bärbar och trådlöst och svts inspelningar. På tre dagar har jag jobbat nästan lika mycket som om jag hade varit på kontoret. Hurra för bärbar och trådlöst och... tillgång till jobbets mail?

söndag, februari 25, 2007

Vinsnobb

Duca d'aragona hette vinet som någon i detta virtuella medium tyckte "sparkade röv". Har svårt att motstå vintips, så jag åkte till Sundbyberg, det närmamste systembolag som förde vinet och plockade från hylla 24-04. Klockan halv tio på en lördag är det bara jag och de absolut mest behövande på plats. Ett gammalt par före mig - han har glömt koden till kortet, hon ser så illa att hon får försöka tre gånger för att sedan missa på "OK". Båda blir arga för att de får göra om proceduren en fjärde gång. Min flaska är invirad i papper vilket slår ut streckkoden, kassören lindar försiktigt upp en bit, slår manuellt och lindar sedan tillbaka. Mannen bakom hälsar på kassören som en gammal vän, kassören nämner något om att "inte vara lika suddig som i går", men vi blir alla tillönskade en trevlig helg med samma neutrala min.

Vinet blir en besvikelse. Instängd doft och en lite instängd smak, som saknar all antydan till friskhet och strävhet. Att dricka det känns som att skrapa de sista intorkade resterna ur syltburken. För hundratjugofyra spänn så skall ett vin sparka röv på ett helt annat sätt än den här trötta tåfjutten. Till exempel Monti Garbi eller Toar som ger en annan upplevelse för priset. För övrigt, något som verkligen sparkade röv var en Amarone från 2004 - Domini Veneti. För ett (för Amarone) lågt pris ger en en fascinerande vinupplevelse. Inte den för Amarone vanliga explosionen i munnen (jag brukar tänka på Listerinereklamen), utan en mer smygande balanserad smak som ger tid att känna efter.

Nedanstående mat funkar fint till alla vinerna:
Fyllda lövbiffrulader
4 personer:
ca 500 g lövbiff (8 skivor)

Fyllning:
En gul lök
Två till tre soltorkade tomater
150 g pancetta (den med mycket fett), funkar säkert med svenskt rökt sidfläsk också.
En deciliter valnötter
6 salladskapris (eller en matsked vanliga kapris)
100 g ost med kraftig smak:
Allerum XO som får oförskämt mycket puff i matmedia, själv föredrar jag Västerbotten. Vill man vara italiensk, tar man Pecorino. Vill man lyxa riktigt, erbjuder ICA nu "Berusad Torcolato", dränkt i vitt vin, eller "Berusad Barolo" dränkt i rött, båda med en arom som kan välta en snuvig elefant.

Sås: (grundreceptet finns i Allt om Mat och jag fastnade för den totala avsaknaden av ingredienssnobberi)
Tre deciliter rött vin (jag använder Kangarouge som matlagningsvin med gott resultat)
Fyra körsbärstomater
En halv deciliter vinäger, rödvins eller äppelcider funkar fint
En halv deciliter vatten
En halv deciliter kalvfond (Willy's funkar lika bra som Bongs!)
En matsket Maizenas mörk redning.

Till:
500 g Fettucine, Tagliatelle eller någon annan bred pasta (färsk).

Sallad:
Machésallad
Resten av körsbärstomaterna
Resten av valnötterna
Olivolja.
Balsamvinäger

Hantverket:

Fyllning:
Skär pancettan i små tärningar, lägg i en kastrull och låt sakta fräsa så att de släpper fettet.
När fettet har täckt botten av kastrullen, lägg i finhackad lök och fortsätt att fräsa på svag värme. Röran ska inte ha färg, den ska smälta ihop. Det tar cirka 5-10 minuter (beroende på tålamod).
Hacka salladskaprisen eller lägg i de vanliga.
Hacka rosmarinet och lägg i
Krossa nötterna (gärna med mixerstav) konsistens ska vara som ströbröd.
Häll i nötterna, rör om och skopa upp röran i en skål.
Skär osten i små tärningar (5-7 millimeter) och rör ihop med resten av röran i skålen.

Sås:
Häll rödvinet, vattnet, vinägern buljongen och sockret i samma kastrull där du gjorde fyllningen. Skär tomaterna i halvor och lägg i. Låt koka upp och koka till hälften återstår. Mosa tomaterna efter en stund.

Under tiden:
Dags att smaka på vinet. Kockens avslappnade humör skall underhållas av deltagarna. (kocken får gärna försättas på humör av t ex en drajja innan).

Sätt på pastavattnet - salt som medelhavet - och fyll lövbiffarna. Lägg på en matsked av röran, vik kanterna över och rulla ihop. Det går bra att fästa ihop med en tandpetare.

Stek ruladerna hastigt på hög värme så att de får färg. Häll redningen i såsen (garanterat klimpfri), lägg ruladerna i såsen och låt dem koka medan du häller pastan i vattnet. Färsk pasta, två minuter senare är den klar.

Någon annan får göra salladen, skära körsbärstomater, rycka stjälkarna av machésalladen, krossa valnötterna grovt och röra ihop allt. Häll på olivolja och balsamvinäger efter behag.

Häll av pastan och häll på lite olivolja. Lägg upp pastan på varma tallrikar, garnera med resten av fyllningen. Jag gillar att hälla såsen på pastan, men det ser förmodligen snyggare ut om man häller den över ruladen.

Varsågod och njut.

torsdag, februari 22, 2007

Imaginär kulturkrock

Jag stötte ihop med en äldre kvinna i tvättstugan, sannolikt född öster om medelhavet söder om svarta havet. Som seden är nickade jag och log, hon nämnde något om att glömma sin tvättid, jag log förstående och mumlade något.

Om man stoppar in kläder i tvättmaskinerna samtidigt, är det mycket sannolikt att man möts igen och igen den kvällen. Mycket riktigt kom hon ner när jag var i full färd med att hänga min första tvättomgång. Torkrummet är nästan mittemot hennes tvättstuga, så hon har full utsikt över vad jag gör. Jag ser henne röra sig, hon har en gul lång klänning som fladdrar runt i kanten av mitt synfält. Plötsligt ser jag att hon stannar till en lång stund. Jag kastar ett öga på henne och ser att hon närmast stirrar åt mitt håll med en lite undrande blick.

Jag förstår snabbt att det inte är mig hon tittar på utan på det jag gör. Jag är i färd med att hänga upp Dotters kläder - man kan inte missa att de är kvinnliga. Resten utspelar sig i min fantasi när jag tänker att hon förmodligen undrar varför det inte är Dotter utan jag som är nere i tvättstugan och att det sannolikt ur hennes synvinkel är en mycket exotisk situation.

Jag fortsätter det tänkta samtalet med att i huvudet förklara för henne att jag faktiskt hellre ser att Dotter sitter framför datorn och pluggar än att hon är nere i tvättstugan, och att jag inte tycker att man borde klara av båda sakerna, utan bör prioritera utbildning. Fortfarande i fantasin ser jag hennes ögon anta ett närmast misstroget uttryck för att sedan glimta till av avundsjuka. Ett annat, bekvämare scenario är att hennes ögon uttrycker samtycke...

Mat i dag: Pytt i panna med lätt bedagade korvar ur frysen (jag tänker inte avslöja hur bedagade för att inte bli anklagad för att servera otjänlig mat till barnen), helgens entrecôte, råstekta potatistärningar blandade med tärnat äpple och stekt ägg. Äpplet fick ett blandat mottagande. Son ansåg att det söta äpplet i den salta pytten gjorde honom förvirrad, vi diskuterade om det var bra eller inte och enades om "annorlunda". Dotter köpte det rakt av.

onsdag, februari 21, 2007

Askonsdag

Tack och lov för Internet som håller mig ett steg före - det var myycket länge sedan jag läste meningsbyggnad och det var inte ett av mina favoritämnen (märks det?). Son skall ha prov i satslära morgon och han är bra på vissa delar, förvånansvärt bra. Tyvärr är jag på en nivå under honom och vi körde helt fast på vilket ord som binder ihop två satser av samma slag. Dels blir det komplicerat eftersom ordklasser är något passé, det var aktuellt före jul och både satser och ordklasser ryms inte samtidigt i hans arbetsminne. När det kommer en fråga "vilken ordklass binder ihop satser av samma sort" är vi körda bägge två. Medan jag beordrar honom att läsa sitt material, smiter jag iväg till datorn och googlar på frågan. Jag hittar en fantastisk presentation som beskriver ordklasser ingående och kan sedan leda honom via konjunktioner till samordnande.

Askonsdag - jag blev utmanad igår att knyta en kulinarisk läckerhet till askonsdagen. Tyvärr visar det sig att askonsdagen är första dagen i fastan, så eventuella anknutna kulinariska läckerheter måste med nödvändighet vara frugala. Här är en: 1dl Mild yoghurt blandas med en matsked loppfrön. Vill man synda så här första dagen på fastan, kan man lägga i en sked svartvinbärsmarmelad.

Själv fick jag se bakad potatis till lunch och eftersom jag frostade av frysen igår, vet jag var de där lätt bedagade räkorna ligger nuförtiden, tillsammans med de lätt bedagade krabbpinnarna. Alltså köpte jag stor, mjölig potatis och blandade ihop turkisk yoghurt med majonnäs, dill, hällde i en dill-och-gräslöksdip och hackade ner alla bedagade skaldjur tillsammans med en kålrabbi som gav ett fräscht knaster. Enkelt att köra potatisen i fem minuter i mikron och 30 minuter i ugnen. Rena festen för barnen (särskilt när de dränker potatisen i smör också).

tisdag, februari 20, 2007

Hetvägg

Det är fettisdag - Mardi Gras. En gång om året vill jag gärna gå hela vägen med en semla, inte bara äta bulle och grädde. Först köper jag gammaldags gräddmjölk. Gärna den äldsta de har, då hinner det bildas ordentliga små gräddöar i den. Semla på konditoriet, självklart med mandelmassa. Jag häller gräddmjölken i en tallrik och värmer upp den i mikron till den är brännhet. Jag skär små snitt i bullen och lägger den i tallriken, ser hur den sjunker till botten och suger upp all mjölken. När den har nått botten är bullen helt genomdränkt, mjuk, nästan dallrande. Skeden sjunker lätt in i den våta degen och den varma massan bildar en närmast sensuell kontrast till den kalla grädden. När jag når mandelmassan, med små knuspriga nötbitar i, är det så nära klimax man kan komma.

torsdag, februari 15, 2007

Resa hem

Dimman på flygplatsen i Wroclaw doftar av stenkol. Det är inte obehagligt, i stället väcker det barndomsminnen från Prag. Det var mörkt när vi kom, det är mörkt när vi åker. Jag lyckades stjäla till mig 20 minuters promenad i centrum. Duggregnet stör inte, tvärtom förstärks färgerna på det nyrenoverade och fulheten hos fuskbyggena från kommunisttiden. På vägen tillbaka till kontoret gör sig världskriget påmint - gamla farbröder i sina uniformer, 65 år sedan de slogs...




Planet till Warszava lyckas under de 50 minuter det segar sig fram hitta exakt det varvtal hos motorerna som får tänderna att skallra - på riktigt.
Slutligen, efter oändliga 40 minuter upphör känslan av att sitta på en traktor i uppförsbacke och jag kan andas ut.

måndag, februari 12, 2007

Resa

Planet skakar till, bryter igenom molntäcket, in i en annan värld. Moln uppifrån ser så... kompakta ut. Jag skulle inte bli förvänad om en isbjörn kikade fram bakom närmaste vita kulle. Det är så här jag fröeställer mig Antarktis kupiga istäcke. Vi vänder mot den purpurröda strimma som markerar väst, jag tittar på när den mörknar till djupblåsvart.

Till vänster sitter två damer med lång historia i bilbranschen. Den ena journalist, den andra inom marknadsföring. Jag tjuvlyssnar på lite skvaller, om chefer, om tidningsbranschen. Att sitta i ett flygplan är otroligt kontemplativt. Jag tycker om själva resandet, andrummet. Dessutom tror jag att jag tillhör den sista generationen på länge, som kommer att kunna resa obehindrat i den omfattningen.

Frankfurt ser mycket större ut på natten än på dagen. belysningen avslöjar den vidsträckta bebyggelsen utanför kärnan, som man annars lätt missar en dimmig dag. Vi går till en Australiensisk pub (!) och undviker knappt öl blandad med Sprite, jag tar ett säkert kort och beställer veteöl och får den med isbitar (!) Smörgåsen med biff, champinjoner och ost är däremot jättegod. Tillbaka på hotellrummet pratar jane Fonda perfekt Tyska på TV. Synd att jag inte förstår något.

lördag, februari 10, 2007

Tankar över ett glas öl

Jag har sett tankesultanen. Han stod på busshållplatsen med sina attribut. En tjej och en storvuxen vän med krycka. De tre tonåringarna la beslag på hela bussen. Vännen spelade Akon (I wanna f-ck you) på sin mobiltelefon. Tankesultanen pratade högt, då och då drog han till sig tjejen och kramade henne. Han vågade inte kyssa henne mer än en gång, men han var tvungen så vännen inte skulle tycka han var en mes.

Annat hört på bussen hem: "Ååhh vad jag saknar lågstadiet, allt var så enkelt då" sagt av två barn som knappt hade börjat högstadiet.

Och jag då., jag tittar på mina gamla dagböcker, tänk att jag har skrivit i snart fem och ett halvt år (ja det hette dagbok och inte blogg på den tiden). Det hugger till i magen när jag ser att opersonligheten ökar, inte bara för att jag inte känner samma behov av att skrika i vinden, utan för att jag biter ihop om vissa saker som jag inte klarar av att hantera och som jag sätter lock på. Skit också. Jag som lovade mig att jag inte skulle. Och M förstås. En bra relation är något man kanske inte behöver hänga andra på näsan.

Så där ja! Nu sitter jag också i Googlegarnet.

måndag, februari 05, 2007

Kött

Tumstjock med en underbar kappa av fett. Ingniden med salt, peppar och vitlök. Hastigt stekt på mycket hög värme, sedan ställd på högkant i pannan, på kappan så att den blir knaprig.
Den får vila på tallriken i ugnen några minuter medan jag steker den andra, rullar in lättkokta gröna bönor i pancetta och häller parmesan i palsternackspurén. Höga enkla smaker, i dag är det mat till vinet.
Att "bara gå förbi" systemet på Regeringsgatan är farligt. Vi gick förbi för att jag ville köpa något till min pappa som fyller år. Det blev en liten flaska Vin Santo (som förrresten gick åt på söndagens födelsedagsmiddag). Sedan råkade jag höra en ordväxling; en man med kotlettfrilla ville ha "något extra" varpå försäljaren sprang ner på lagret och kom upp med en flaska Sossó. Han berättade initierat om blandningen av Merlot och Refosco, om den kryddiga smaken och doften av fänkål. Kotlettfrillan ratade flaskan, men jag kan bara inte motstå en bra historia och M är inte den som håller emot, så vi tömde plånboken. Definitivt en av de bästa måltider jag har ätit!

onsdag, januari 31, 2007

När man vill va sej själv en stund

Så dricker i alla fall inte jag Norrlands. I stället köper jag en grillad kyckling. Jag skär bort brösten och låren för att spara dem till framtida Flygande Jakob. Sedan äter jag upp hela skrovet. Det godaste är gumpen och allt skinnet, det sparar jag till sist. En melonläsk till är ett absolut maximum.

Det är ett tecken på välbefinnande, ibland lagar jag mat bara för att känna att jag har kontroll på något. Alls.

måndag, januari 29, 2007

Barnprogram

Son tryckte på paus mitt i sin favoritserie "Special unit 2". En halvtimme senare kom jag och M förbi vardagsrummet efter att ha ätit lammentrecôte under parmesantäcke...

fredag, januari 26, 2007

Curiosity killed the cat - again

Lunchsällskapets bedömning om huruvida jag var (eller inte var) en Geek, eller Nerd visade sig vara helt fel. Vilket testet obarmhärtigt avslöjade. En ny självinsikt är funnen och att testet försöker sockra den beska sanningen är direkt förödmjukande.







Pure Nerd
73 % Nerd, 17% Geek, 13% Dork
For The Record:

A Nerd is someone who is passionate about learning/being smart/academia.
A Geek is someone who is passionate about some particular area or subject, often an obscure or difficult one.
A Dork is someone who has difficulty with common social expectations/interactions.
You scored better than half in Nerd, earning you the title of: Pure Nerd.

The times, they are a-changing. It used to be that being exceptionally smart led to being unpopular, which would ultimately lead to picking up all of the traits and tendences associated with the "dork." No-longer. Being smart isn't as socially crippling as it once was, and even more so as you get older: eventually being a Pure Nerd will likely be replaced with the following label: Purely Successful.

Congratulations!


Thanks Again! -- THE NERD? GEEK? OR DORK? TEST







Link: The Nerd? Geek? or Dork? Test written by donathos on OkCupid Free Online Dating, home of the The Dating Persona Test

tisdag, januari 23, 2007

Chilimarmelad

Inspirerade av ett besök på Roxy, fick vi äntligen rumpan ur vagnen och gick till Androuet för att prova deras ostar. Det var svårt. Svårt att välja ko eller får - eller get. Vi utsatte damen där för massor av frågor, till slut enades vi om två getostar. En som såg ut som en vit murkla, ett skrynkligt vitt klot med mild smak. Den andra, även den en getost såg ut som en vanlig brie men hade en underbart fyllig smak, det var exakt en sådan jag var ute efter. Jag har ingen aning om vad de hette, men jag vet exakt vilken hylla de stod på.
Jag ville gärna göra chilimarmelad till ostarna. För en gångs skull var inte Internet till någon större hjälp. Till slut efter att ha kollat in någre recept gjorde jag så här:

En rödlök
En stor röd paprika (gärna den långa röda sort som kallas för "snackspaprika")
fyra körsbärstomater
2 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
2-3 torkade chilifrukter. grundtips är guajillo som fås på Chez Albert t ex.
Zest från en halv lime
Olivolja (ca 2 tsk)
Salt (ett krm gissningsvis)

Dela löken på längden. Skär den i strimlor och låt småputtra i oljan.
Öppna de torkade chilifrukterna genom att snitta dem på längden. Skär bort de vita kanalerna, jag tycker att sylten skall vara mild. Finhacka strimlorna.
Dela tomaterna och ta bort kärnorna. Kärna ur paprikan och skär i bitar.
Kör tomater, paprika och chiliflagor i matberedare. Häll massan på rödlöken och låt fräsa lite. Häll på honung och vinäger och låt puttra i cirka 20 minuter. Konsistensen skall börja bli syltig.
Skär breda strimlor ur limen med en kniv (ger tjockare strimlor än zestjärn). Dela på längden i cirka 2 mm breda strimlor. tillsätt till sylten och låt koka ca 5 minuter till (eller tills den tjocknat till önskad konsistens). Smaka av med salt, och eventuellt limesaft. Sylten skall vara åt det söta hållet.

Servera till fyllig fårost från Androuet, den går också bra att ha på frukostmackan dagen efter tillsammans med stark ost. Man kan äta den rakt av också. Satsen är alldeles för liten.

Roxy? Det är kul att se att en förstadejt är en förstadejt oavsett könskombination. Maten är god. Paggan var där. Vad mer kan man begära?

onsdag, januari 17, 2007

Nyårslöften

Jag bröt mitt nyårslöfte och handlade julskinka på extrapris. Jag har gjort det förr om åren och det är fortfarande så att resterna från extraprisskinkan från 2005 ligger och morrar åt mig längst in i frysen. Lik förbaskat gick det inte att motstå Hälsingeskinka för 29,90 kilot och det gick att köpa den i kilobitar. Dessutom hade jag en idé, man kan göra Paella på den. Jag mindes Paellan i Madrid med stora bitar av rökt saltat kött - skinka måste fungera.

Den stora kokboken Internet innehöll bland annat Paellatips från Antonio Banderas och Melanie Griffith - inte så trovärdigt. Det här receptet gillade jag däremot. Det är alltid trevligt när det ingår ett dokumenterat glas vin och musik till kocken. Jag gjorde en del byten. Eftersom min alkoholmoral är närmast lutheransk (ingen alkohol på veckodagar (oftast)) blev det melonläsk i stället för vitt vin, Paco de Lucia blev Touré Kunda (förmodligen ett uppköp). Kanin är svårt att få tag på på Coop, däremot hade de fläskkarré för 29.90 kilot. Kyckling - ähh strunt, chorizon tar mycket mer plats i frysen (och jag behöver frysa resten av fläskkarrén). Krabba - för lyxigt. Musslor - fins på burk. räkor - slut. Fatta att jag gick ut på balkongen och tog rosmarin ur krukan - i januari! Så här gjorde jag Silkes Paella - jättemumsig.

På med musik från Senegal i vardagsrummet - högt.
Öppna en Fantasy vattenmelonläsk.

Ta fram
Kokt Julskinka med svål, skuren i ojämna bitar, ca ett kvarts kilo
Två chorizokorvar
Tre hekto fläskkarré
En burk musslor
En burk tomater
En lök (stor)
Två vitlöksklyftor
En grön, gul och röd paprika (går bra med fryst)
Två nävar gröna ärtor (Findus)
Saffran, en påse
Tre deciliter ris (spanskt rundkorningt)
Fem deciliter kycklingbuljong (en buljongtärning, 5 dl vatten, två min i mikron)
Olivolja, salt, rosmarin, citronmeliss, chilipeppar.

Ta några klunkar melonläsk direkt ur burken, dansa över till spisen.

Häll olivolja i en gryta, hacka löken och vitlöken och låt den fräsa på svag värme.
Hetta upp en stekpanna (olivolja) ordentligt och lägg i fläskkarrén bryn den så att den får ordentlig yta.
Lägg i det stekta köttet i grytan, lägg i chorizo, skinkan skuren i ojämna stora bitar, häll i safffran och chjilipeppar, rör om och fyll på med tomaterna och vätskan i musselburken. Låt koka upp.

Dansa över till läsken och ta några klunkar.

Häll i riset, rör om och spä med halva mängden kycklingbuljong
Småkoka i cirka 20 minuter. Lägg i musslor, paprika delad i tre, sedan skuren i 5 mm strimlor, hackad rosmarin och citronmeliss. Smaka av med salt, fortsätt koka till riset är mjukt, cirka 5 minuter till.

Drick upp läsken, dra ner musiken och njut - att dricka melonläsk till Paella är helgerån.

P.S. Barnens mamma ringde mitt i maten och berättade att Dotter skulle konfirmeras 5 maj och vi behövde planera "mottagningen". Jag som planerar en dag i taget lät lite förvånad och fick då den uppbyggliga historien om hur "mottagningen" var när Dotters kusin som bor i Stocksund med stenrika (jag menar stenrika) föräldrar konfirmerades. Vi är sååååå långt ifrån varann.... så här tio år efter kan jag bara inte fatta att jag klarade av 18 år ;-) Men hon är en bra mamma.

P.P.S. Maten bör räcka till tre.

måndag, januari 15, 2007

Gringoland

Jag strövar runt på Bauhaus, det officiella uppdraget är att hitta bets i en kulör som funkar med min säng, för att äntligen kunna göra klart de hyllor jag byggde förra året. Egentligen spelar inte det någon större roll varför, jag gillar att ströva runt bland verktygsöverdådet, spana på toalettsitsar och givetvis kolla in alla som ser målmedvetna och proffsiga ut. Just i dag är det väldigt mycket kortklippta män i byxor med många fixkor, hoodie och ring i örat. Undrar om den händiga machostilen numera kompletterats med ring i örat för att markera någon sorts manlig känslighet.

Vid trädgårdsredskapen stöter jag på en satt, svartmuskig man med kläder i sliten bävernylon - the real hardcore, han behöver ingen ring i örat. Det är ett tryck på ryggen som jag bara inte kan tro på förrän jag har upprepat det en gång. Det står YUGO BOSS. Kan en dag bli mer räddad än så?

Har ett desperat tuggbehov. Köper lammtunnbringa - perfekt kött till en curry. Gör en hyfsat enkel med röda linser, morötter, vanlig gul curry, extra spiskummin och lite frusen koriander. Hålet verkar ha slutit sig väl, lite försiktigt tuggande funkar.

lördag, januari 13, 2007

Lyckad utryckning av herr Molar

Väl bedövad till tänderna (ursäkta) tog det bara en minut innan tandrackarn var ute. Det var den snabbaste utryckning jag varit med om. Jag fattade inte att det var klart och satt förvirrat kvar i stolen en stund. Trots allt rätt avslagen, fortsatte jag med sopptestet. Utan att gå närmare in på detaljer kan jag säga att Keldas fisk ock skaldjurssoppa placerade sig långt under isen, direkt äcklig, tror inte jag fixar att äta upp den, medan Blå Band Kantarellsoppa var helt ok. Bäst är faktiskt Campbells Krämig grönsakssoppa.
Vida överlägset förstås var min champoinjonsås som jag gjorde extra mycket av. Barnen åt fläskfilé och råstekt potatis till, jag åt bara champinjonsås.

Förresten, jag kan sälja tanden (med jacketkrona) till guldsmeden. Snacka om avancerad organhandel.

onsdag, januari 10, 2007

Fläckar...


Det är inte så smart att lämna maränger i ugnen för att torka färdigt. I flera dagar. Så att man glömmer bort dem. När jag sätter på ugnen för att gratinera kasslern med svampstuvning, är det en skarp bränd doft som aktiverar minnescellerna. Jag hinner slita ut plåten innan marängerna får en alldeles för brun ton, barnen och jag är inte så petiga.
En annan sak som inte är så smart är att försöka blanda ut svampstuvningen med överbliven Campbells krämig grönsakssoppa. Den får en säregen orangeaktig färg och en för svampstuvning ganska olämplig syrlig anstrykning. Lyckligtvis har jag lite ädelost i frysen, jag smular den över anrättningen och sältan i osten balanserar ut syrligheten. Barnen äter som galna. Tanden gör inte så ont längre, så jag passar på att tugga lite jag med. I övermorgon ska den ut!

måndag, januari 08, 2007

Soppfreak goes deluxe

Några har tyckt att jag har varit lite orättvis när jag testade sopporna ovärmda och ospädda. Jag har absolut inte något emot ljummen mat. Kyla och värme har för mig en tendens att dölja subtila smaker ibland, låt vara att vissa helst inte skall märkas.

Utgångspunkten var dock att göra testen utifrån ett sjuk(lig)t perspektiv (och som en distraktion). Öm i hela munnen, inte alla smaklökar aktiverade, feber och absolut ingen lust att laga till något, allraminst varmt.
Testen får nog bli oavslutad, i det ögonblick penicillinet började verka det allra minsta, så vaknade smaklökarna. Findus outspädda champinjonsoppa förblev ouppäten. Dessutom kan man inte bjuda sin själs älskade på burksoppa. Av någon underlig anledning kom ingen av oss på tanken att hon skulle laga maten.

Fortfarande sugen efter något lättuggat och kvar i sopptankar, mindes jag clamchowdern jag ätit i San Fran, en ganska mjölbemängd seg massa (men det var på Fishermans Wharf gubevars) som säkert kunde göras bättre. Ett par internetrecept senare, valde jag ut "Kim's Country Clam Chowder" och kompletterade den med fänkål. Färska musslor fanns i affären, rökt fläsk fanns i kylen. Det är helt fantastiskt vilken smak som finns i musselspadet. Några tag med mixerstaven i den kokta soppan för att tillfredsställa mina krav på krämighet, i med musslorna (som jag inte skar i bitar), fläsket, garnera med fänkålsblast och en strimma av örtoljan som är kvar sedan nyårsafton. Vilken smak!!! M hittade en flaska Couvent des Jacobins, en vit Bourgogne som var helt underbar, även till. Jag vågade mig på några klunkar.

En annan soppa som var väldigt mumsig var den förmodat ungerska Palóc. Jag blandade paprikan med mild chili och la till en matsked socker i receptet. Dels för att jag använde turkisk yoghurt i stället för tjock grädde och dels för att buljong ur flaska inte blir lika fyllig som om man hade använt märgben.

Förmodligen blir det fler soppor, de skall rycka ut tanden på fredag. Den här siten kommer att hålla mig sysselsatt en stund...

lördag, januari 06, 2007

Soppfreak


På förekommen anledning såg jag ett ypperligt tillfälle att genomföra ett sopptest. Vad finns det för alternativ när mamma inte bor här längre och jag inte har ork att lägga ner tid på matlagning. Pulver går bort omedelbart, men jag är lite nyfiken på de konserver med vackra etiketter och förhoppningsvis smakligt innehåll som står på hyllorna.
Inköpta:
Campbells champinjonsoppa
Cambpells Kycklingsoppa
Campbells Krämig grönsakssoppa
Campbells Tomatsoppa
Findus Sparrissoppa
Findus Champinjonsoppa

Den första som slank ner var en förmodad favorit, jag har alltid haft en (obekräftad) känsla av att Campbells var bäst. Jag äter direkt ur burk, rumstempererat.
Konsistensen är bra, lite som tjock geléad sås, färgen ljusbrun och aptitlig. Smaken är lite väl saltig utan att ha fylligheten och gräddigheten som antyds av färg och konsistens. Champinjonbitarna är mycket små och hårda i min ömma mun. Lyckligtvis är de inte särskilt rikligt förekommande, jag läser på burken att det är 2,5% champinjoner i soppan. Kalorier anges per dl ätfärdig soppa som 55, totalt 330 i burken. Fibrer - sannolikt obefintliga. Mättnad - efter en burk är jag nöjd. Övergripande upplevelse - "jag är nu helt botad från suget efter Campbells champinjonsoppa"

Middag bestod av Campbells Kycklingsoppa, jag tänkte att Campbells ändå skulle få en ny chans. Konsistensen även här i form av tjock sås, jag gillar det. Färgen var lite blekare än champinjondito. Även denna soppa ger ett saltigt intryck - det är förmodligen bra om man vill spä ut den - dock har den en mer fyllig smak som kompenserar något för sältan. Jag hittade förutom några små kycklingsmulor som lätt fastnar mellan tänderna hela två kycklingbitar i soppan (uppskattad storlek 6x6 mm), vill inte ens titta efter hur många procent det skulle kunna vara. Kalorier, 50 per dl ätfärdig soppa, dvs 300 för måltiden. Fibrer - näähh. Mättnad även den här burken känns nog. Övergripande upplevelse - "Lättsvalt"

Runt tiotiden känns det som om jag behöver lite mer än 630 kalorier denna dag, så jag öppnar den krämiga grönsakssoppan. Här blir testet lite orättvist eftersom denna soppa är färdigspädd. Konsistensen är mycket riktigt krämig, färgen är vagt brunorange åt rosthållet. Jag häller upp ett halvt glas. Smaken är balanserad, sötaktig, dock uppstår efter andra klunken en beläggning i munnen som får den att kännas som en smörad form. Personligen tycker jag att det är ok. Soppan är helt slät, något som uppskattas i mitt tillstånd. Man skryter med att det är hela 39% grönsaker i grönsakssoppan. Kalorier 55 per dl, fick förmodligen i mig 3 dl, så 165. 1% kostfibrer, GI släng dig i väggen. Mättnad - denna soppa är livsfarlig, en liter skulle kunna slinka ner lätt. Övergripande upplevelse "Inte illa"

Nästa soppa på tur var Findus Champinjonsoppa. Konsistensen är något lösare än Campbells, mera fruktkrämaktig. Färgen är en besvikelse: halvtransparent brunaktig. Den skall späs ut med mjölk, till skillnad från vatten i Campbellsopporna. Sältan finns även här, men inte i lika hög grad. Det är mycket champinjoner i soppan, hela 17%, de är mjuka och känns som svamp ska (nåja). Det är hela 5 dl i burken till skillnad från 3 i Campbellsopporna. Det är bara 45 kalorier per dl outspädd soppa, så totala energiintaget blir 225 kalorier. Fibrer - skulle inte tro det. Mättnad - det tog tid att få i sig hela 5 dl av sörjan särskilt som jag ändå vill tugga på champinjonerna vilket orsakar smärtsamma utrop när den ömma tanden slår mot andra tänder (något man inte ens tänker på annars). Övergripande upplevelse - "mycket champinjoner"

torsdag, januari 04, 2007

Ajsomfan!

Tanden som jag haft känningar av i en vecka har nu bestämt sig för att jävlas på riktigt. Smärtan gör mig tidvis kallsvettig, halva munnen är svullen, den andra halvan kliar. Jag hängde på låset (läs telefonen) till tandläkarmottagningen och fick tid en halvtimme efter att ha vaknat ur den sista oroliga slummern. Jag har drömt om läkare hela natten, dock om ögonläkare - kan inte riktigt förstå sambandet. Att springa ur sängen med feber och värkande huvud och till råga på allt få hårda kantiga saker stoppade i munnen (röntgen) fick svetten att bryta ut ordentligt. "Du ser inte ut att må bra" sa tandläkaren "Hur är det"?

Hon var trevlig, så jag försökte på ett artigt sätt att förklara att det förmodligen är naturligt att svettas efter sömnlös natt, med feber och infekterad mun där man trycker in en vass kant där det gör ont som mest. Hon var nog mer intresserad av om jag lider av tandläkarskräck, det tycks stå högt på deras lista.

Nu ska jag försöka hitta något flytande att äta, värken går inte ner förrän penicillinet börjar göra sitt jobb. Det tar nog nån dag och minsta stöt mot tanden är som ett hammarslag. Recept på goda släta soppor någon?

Nästa vecka ska den ut!

söndag, december 31, 2006

Gott slut...

Hemgjord kycklingleverpaté (fyllig), Lollorosso uppfräst i olivolja och vitlök (fräscht bitter), ett kavringchips (häftigt), rödvin/chilireduktion (saltsyrligt) och balsamicoreduktion (sötsyrligt) utgjorde en bra början. Fortsättningen blev ankbröst med råraka och kaffe/rödvinssås. Egenplockad karljohan uppfräst i ankfettet till. Saffranspannacotta med björnbärscoulis fick avsluta. Mina föräldrar blev väldigt förtjusta i päronkonjaken och allt blev väldigt trevligt. Vilken fantastisk kontrast till julafton.

Dotter och jag stötte samman, när jag bad henne att hjälpa mig och Son med städning. Hon som i normala fall är världens mest initiativrika, bad mig att peka ut alla dörrkarmar i lägenheten - de som jag bad henne att tvätta rent. Jag har otroligt svårt att hantera det där passiva motståndet jag-gör-det-här-så-dåligt-jag-kan-så-kommer-du-inte-att-orka-be-mig-igen. Vi morrade och gläfste åt varann medan Son hukade sig och självmant började städa undan - något som heller aldrig händer annars. Ett smärre mirakel hände sedan, hon tinade ganska snabbt upp, torkade rent karmar, köksluckor och garderober och vi hade riktigt trevligt alla tre.

Barnen tillbringar nyårsfton med sin Mamma, fest på Lidingö med nye pojkvän (sedan länge). Han var där när jag lämnade över, vi skakar alltid hand vid de fåtal tillfällen jag tillåts att snubbla på honom. Jag unnar dem allt gott, skilsmässan var länge sen och det var det bästa som kunde ha hänt för oss båda, men i min själs mörkare och skadeglada hörn kan jag inte låta bli att undra hur han har det - särskilt när jag ser honom iförd verktygslåda fixa i hennes lägenhet, en av de saker som absolut aldrig fungerade oss mellan.

Nu dags att förbereda nyårsmiddag. Jag har blivit tilldelad medlemskap i "förrättsgruppen" och lyckats att dupera dem till att de bjuder på öl, och jag fixar förrätten utan att någon känner sig förbigången. Alltså har jag (i min egen takt och som jag vill ha det) värmt rapsolja till 70 grader och hällt den på en massa örter, nu silas den och blir en vackert grön aromatisk vätska. Jag har gjort en äggstanning med dill (royal), kavringchips och skall hacka bl a fänkål till en marinerad grönsaksblandning (crudité). Det blir löjrom med dillroyal, kavringchips och fänkålscrudité.

Gott nytt år på er alla som förirrar er hit ibland, gott nytt år på mig, nästa år kommer allt att bli bättre.

tisdag, december 26, 2006

VRRRRRRRR....klonk



Så låter det när Son startar upp sin nybyggda radiostyrda meccanobil och kör den tre meter rakt in i ett halvfyllt vattenglas som han har lämnat på golvet dagen före. Det är så typiskt Son att jag brister ut i gapskratt. Finns det något som kan gå på tok, så gör det det även om han menar väl. Å andra sidan gör han bildspel i PowerPoint, ackompanjerade av Kraftwerk som får båda coola Dotter och mig att tappa hakan...

måndag, december 25, 2006

Joy to the world...


I de vuxnas tystnad återger barnen samtliga episoder av Simpsons. Sedan även andre son i familjen fick en diagnos, känns det som om hans pappa struntar i honom ännu mer, något som sannolikt är otroligt förvirrande i en verklighet där alla andra är fullständigt obegripliga redan. Att jag sedan försöker prata med honom om att konstant högljutt rapande inte är så kul kommer förmodligen inte att förbättra den gamla syskonrivaliteten papporna mellan.

Det lilla som sägs tolkas utifrån ett helt livs gnissel i samvaron. Jag slits mellan att vilja backa in i ett hörn och att vilja skrika om skärpning.

Stunden passerar, middagen är förbi och vi gömmer oss i tryggheten från gåvorna under granen.

söndag, december 24, 2006

Julköttbullar

Två kokta potatisar från gårdagens silltallrik
Ett ägg,
Ett halvt kilo köttfärs
En riven lök
En skvätt av Nils Oskars kalasjulöl (drygt en halv dl)
En stjärnanis
Ere kryddpepparkorn
En nypa malda kryddnejlikor
En nypa kardemumma
Chili (kockens milda går bra)
Spiskummin (kryddblandningen ovan blir något söt, spiskumminet ska balansera doften)
En vitlöksklyfta
Salt, minst en halv tsk
Nypa=ett generöst kryddmått

Kryddorna krossas och mals i en mortel, potatisen mosas tillsammans med ägget till en gegga. Blanda i kryddorna, den rivna löken, häll i en skvätt öl ur glaset (kocken ska naturligtvis ha öl) vänd ner köttfärsen.

Rulla till rätt små köttbullar, låt dem få färg i en het stekpanna (i omgångar) och lägg i en form i ugnen (150 grader). Efter 20 minuter har du en omgång av de ljuvligaste julköttbullar.

Doften av kryddblandningen fick till och med coola Dotter att få liv i sin röst. Son åt 16 stycken. Vi kunde inte enas om lingon eller äppelmos, så jag rörde ut lite lingon med muscovadosocker, blandade i en rejäl klick med äppelmos och kryddade med nejlika, spiskummin och lite cayennepeppar för stingets skull.

Utanför i parken har julkocktailpartyt flyttat in, inte ens centrumvakterna har förmodligen hjärta att jaga bort deltagarna. När jag går och lägger mig, dan före dopparedan, är det lika mycket fest på lokala haket som alla andra lördagar. Själv åker jag till föräldrar och äter karp med potatissallad, något som jag har gjort i över 45 år.

torsdag, december 21, 2006

Juuul, juuul, strålande...

Alla julklappar handlade utom en. I ugnen bakas en kycklingleverpastej, örtsillen ligger och gosar i basilika, dill och vitlök. Laxen är nästan färdiggravad, likaså är strömmingen som skall in i pepparrotssås alldeles strax. Skinkan är i kylen och skall griljeras i morgon.

Nuärrejulstämningförrihelvete

torsdag, december 14, 2006

Jag älskar tester!

Så mycket att jag till och med tar ett "Personality disorder test" Jag får förmodligen skylla mig själv

Personality Disorder Test Results
Paranoid || 10%
Schizoid |||||||||||||||||| 74%
Schizotypal |||||||||||||||||| 74%
Antisocial |||||||||||||| 54%
Borderline |||||||||| 38%
Histrionic |||||||||| 38%
Narcissistic |||||||||| 34%
Avoidant |||||| 26%
Dependent || 10%
Obsessive-Compulsive || 10%
Take Free Personality Disorder Test
personality tests by similarminds.com

måndag, december 11, 2006

Trångt i portgången

Himla fint är det när Comhem för att fira övertagandet av UPC dubblar min hastighet i kabeln. Värre är att det tycks saknas kapacitet för detta. I flera veckor har jag haft en kontakt som bäst kan beskrivas som "hackig". Så retfullt att se stapeln nere i högra hörnet snabbt fyllas på fram till den sista rektangeln. Sedan blir det stilla.

Länge.

När jag tappar tålamodet (efter flera dagar) och ringer 118118 för att få numret (sista rektangeln även här typ) så möts jag av "Just nu är det så många som ringer att vi inte kan ta emot ditt samtal, var görsök senare" Ha! Det är alltså förbi de normala 45 minuternas väntetid.

Följetongen med stjärnanis fortsätter. I går fixade jag söndagmiddag: Billig köttfärs blandas med smulad julknäcke (M köpte den och blev djupt besviken över att den var ljus, så den hamnar i ströbrödfacket) lite vatten från blötlagda plommon och ägg, salt, stjärnanis och svartpeppar. Jag formar järpar fylllda med plommon och ädelost, steker champinjoner, gör sås på lite rödvin, resten av plommonvattnet och Campbells champinjonsoppa. Kokt potatis och resten av de rårörda lingonen från förra veckan serveras till, alla blir jättenöjda. Tänk att kokt potatis betraktas som lyxmat här - vi äter mer ris.

Jag har också fräschat upp Flygande Jacob, för att kunna stå ut med den själv (barnen älskar den). Den här gången sjöd jag kokosmjölk med torkat citrongräs, chilipeppar och kryddade med sweet chilisås, fisksås (nam pla) och massor med koriander.

fredag, december 08, 2006

Julfisk

När jag äntligen kom till lutfisken på julbordet var den slut. Med tanke på att jag inte kände hunger förrän femton timmar efter att jag pressade i mig den sista mintkyssen var det nog lika bra. Nu är det så att jag tillhör den numera utdöende art som verkligen gillar lutfisk. I dag blev det klassikern: Grön ärtpuré smaksatt med torr sherry och kycklingbuljong, vitsås med massor av kryddpeppar (lite lite svartpeppar) och kokt potatis.

Nuerejuligen.

Såg en fantastisk uppvisning i ärlighet häromdagen. Jag var på Affären i backen, den med alla spännande konserver billiga grönsaker och stora påsar ris, det enda stället jag vet där de säljer Fantasyläsk med vattenmelonsmak. Jag stod i kassan med sex burkar när jag märkte att paret framför mig studerade sitt kvitto mycket noga. Mannen ställde sig sedan och väntade på kassörskans uppmärksamhet, vilket tog en stund. Den klassiska scenen. Något extrapris som inte kom med, irriterat tonläge, kassörskan på defensiven... "Du" säger han och pekar på en tio kilos potatisäck - du glömde att ta betalt för den här - kassörskans haka ramlar ner, det tar en stund innan hon fattar och spricker upp i ett leende...

måndag, december 04, 2006

Varierad kosthållning

Lördagens meny:
Lammfärsbiffar med grovhackade oliver och vitlök. Färsen blandas med brödsmulor och vitt vin, salt efter smak och får vila lite innan den fromas till tjocka biffar, steks runt om tills den får yta och eftersteks under lock.
Till det grillad aubergine marinerad i olja och citron och rostad sötpotatis/potatis som blandats med smulad chèvre. Över alltihop mängder med hackad färsk koriander.
Hittade ett jättegott vin för 59:- Montepulciano d'Abruzzo 2005. En otroligt ful flaska med röd skruvkork och blå etikett, men innehållet är mums.

Dagens meny:
fyra mintkyssar, åtta majschips med chilismak och en skål med yoghurt, körsbärssylt och loppfrön

söndag, december 03, 2006

Fäll Mammuten!!

Skrek fjortonårig Dotter till Son medan båda slet i mina ben för att få omkull mig. Vi fnittrade hejdlöst ända tills Son bytte taktik och kastade sig upp på min rygg, jag böjde mig framåt för att skaka av honom. Det gick nästan att höra knäppet och jag kunde definitivt känna det. Aj, aj, aj.

tisdag, november 28, 2006

I mörkret

På avstånd formar ljusen i träden frusna fyrverkeriexplosioner. Hemma sitter Son med skolarbete som han inte hinner med på dagarna. Jag åker och hämtar Dotter på dans, inte särskilt stolt över mig själv. Det är ingen höjdare att behöva sätta sig med skolarbete alla dagar efter jobbet, väl vetande att detta kunde gjorts på lektionerna, ibland låter jag honom veta det på ett inte särskilt snyggt sätt.

Kanske är det efterdyningarna av morgonen, jag vaknar av att klockan ringer, utan att veta vilken dag det är eller om barnen är hos mig eller Mamma. En lång stund tror jag det är söndag och att jag är ensam, vilket inte går ihop, M skulle varit här då. Desorienterande. Lyckligtvis somnar jag inte om

Son och jag reder ut det någorlunda när jag kommit hem igen, men det lämnar ändå en obehaglig eftersmak, särskilt som han verkligen anstränger sig och skulle mer behövt uppmuntran än morr.

Jämfört med i helgen, blev det mat på andra sidan skalan, en snabbis på fem minuter. En falukorv steks upp, på med en burk krossade tomater, en stor skvätt sweet chilisås (en stjärnanis förstås) och lite salt. Serverat med fullkornspasta, inte för att upprätthålla någon sorts nyttighetsfaktor utan för att den påsen låg närmast till. Lättätet.

söndag, november 26, 2006

Grått

När jag kommer ner till cykelrummet är det något som fattas. Min cykel! Trots bastant lås är det någon som har burit iväg med den. Det är bara att ringa polisen på måndag, men jag har inget större hopp... Kanske ska jag kolla på blocket eller nått. Jag blir inte ens arg, bara ledsen. Så onödigt.

I går såg jag "De andras liv". Fantastisk. Jag har inte sen en bättre förmedling av den totala gråheten - någonsin. Född i Prag har jag inga som helst problem med att acceptera riktigheten, kanske med undantag av att jag inte tror att den mänsklighet som visades i filmen existerade. Alls. M och jag sitter kvar alldeles tårögda av slutscenen medan pensionärsklubben som invaderade bion högljutt diskuterar vad som egentligen hände.

På vägen hem åkte vi förbi Coop i Bromma och köpte älgfärs. Jag gjorde älgfärsbiffar, bara kryddade med salt och stjärnanis. De fick eftersteka i en gräddsås med en anings granatäppelsaft (ger sötsyrlighet och strävhet). Till det gjorde jag en röra på blomkålspuré, stekt karljohansvamp och förvälld krispig Pak Choy. Rårörda lingon med anchochili och palsternackmos med lite västerbotten till. En av mina bättre kompositioner.
Efterrätt - Pannacotta, med hallonsås - också pannacottan kryddad med stjärnanis. Jag köpte en påse på Coop och känner för att experimentera lite.

Tror också att jag har hittat hemligheten bakom en riktigt bra Bloody Mary - ordentligt med Worcestersås. Och så min hemkryddade pepparvodka förstås, den blev riktigt bra.

tisdag, november 21, 2006

Suck

Alltså, man spenderar större delen av veckans kvällar med att hjälpa Son med sitt skolprojekt och sen ringer hans mamma och ifrågasätter mitt omdöme?? Och antyder att jag skulle låtit honom ta andras ord när han skrev i stället för sina egna?
Gaahh.

fredag, november 10, 2006

Lång Tajm

Jag har ingen skrivklåda längre. (Det normalt ganska lilla) steget att skriva ihop dagens händelser har under den här tiden varit alltför stort. Tyvärr har det ofta ersatts av jobb. Jet lag och minst en arbetsdag mer per vecka än de normala fem har tagit ut sin rätt. Sedan slog förkylningen till förra veckan, förmodligen som någon form av räddningsmekanism. Fast jag fattade det inte först, det tog tre dagar innan jag insåg att den extrema tröttheten inte bara var överarbete. Denna vecka har jag alltså varit hemma och kurerat mig, förlängt min sovtid från fem timmar och klarvaken till åtminstone sju per natt, druckit apelsinjuice, te, ätit alvedon och se - det är inte några problem att skriva. Ett bra tecken. Se upp när det blir för svårt att skriva då är det förmodligen fara å färde från annat håll.

Det finns en annan aspekt på skrivandet också: Jag (som många andra här) började skriva när det gjorde för ont att vara tyst och det var för svårt att prata. Svåra förändringar ger en speciell inspiration, det är lättare att vara öppen, särskilt på den tiden när ens irlbekanta inte var i närheten av en dagbok eller blogg. Förra året sökte en av mina bekanta på en särskild julsång och döm om min förvåning när min blogg dök upp.

Integritet är också en viktig del, det är en sak vad jag väljer att lämna ut om mig själv - och jag har lyckats ganska väl med att hålla föresatsen att det jag tänker och skriver kan jag självklart stå för i alla lägen - men livet just nu omfattar även andra (det är bra, det är mycket bra) vars liv är deras och inte mitt att skriva om.

Nåja, vad jag skulle kommma till var att det just nu inte har varit någon större förändring på länge i mitt liv. Tidigare har det inte gått två år mellan kasten; konkurs, skilsmässa, kärlek, livskris... sånt håller adrenalinnivån uppe och skapar lite av ett beroende, eller snarare en extrem beredskap på att inget varar för evigt. Vad händer när man går omkring med den beredskapen i ett liv utan förändringar? För mig känns det ibland som att jag går från "allt är möjligt" läget till att vara "stel". Jag är inte lika öppen för nya infall och idéer, jag väljer bort vissa utmaningar av bekvämlighetsskäl och jag kan ibland oroa mig för att jag går tillbaka till att vara den hämmade person som inte ens ville känna efter hur han mådde och som inte mindes ett dugg av sin barndom (nåja kanske inte så långt tillbaka, men ändå).

(Nej, det ska inte vara någon slutsats här.) (Ja, jag gillar parenteser.)

Annars är det skönt att ha min hobby. Jag har totalt misslyckats med att känna igen något vin alls på en vinprovning trots att jag fick bra beskrivningar och folk skrek om paprikadoft och blåbärssylt till höger och vänster. Inte jag. Däremot lyckades jag komponera ihop en alldeles överjordisk rödvins-choklad-chilisås som serverades till ett hjortben tillsammans med en stomp på mandelpotatis pumpa och getost. Inte ett halvfabrikat så långt ögat nådde, jag kokade t o m egen buljong på märgben.

Resten av chilin (Ancho) gick till en pumpasoppa med röda linser, härligt het med smak av koriander och spiskummin.

Ett annat experimentområde är loppfrön. De är huvudsakligen till att få magen att känna sig mätt utan att få näring. Jag tänker inte gå upp i vikt alltför mycket under vinterhalvåret, men det är svårt att hantera hungerskänslor när hela kroppen skriker på belöning efter en lång arbetsdag. I vatten blir de snabbt otroligt slemmiga och bildar något som närmast kan liknas vid tapetklister. Det blir så där med köttbuljong. Utrörda i tomatjuice är en annan halvbra variant. Det bästa hittills är strödda på mild yoghurt med lite björnbärssylt. Under alla omständigheter blir man mätt - länge - och det känns bättre än pulver.

Vidare har jag försökt att förbättra min äggkokarkonst, ända sen jag såg den här bilden hos Matälskaren .

Strategin är att man lägger i äggen när vattnet kokar, stänger av plattan och väntar i ett antal minuter (i stället för att hålla vattnet kokande hela tiden). Precis som annan forskning är den här förknippad med vissa risker. Första ägget rann ut i handen på mig när jag knäckte skalet. Nästa ägg kändes perfekt, fast vita, tyvärr tappade jag taget om ägget under skalningen och klämde reflexmässigt åt med båda handflatorna varpå gulan sprutade i en koncentrerad stråle ur mina händer rakt på tröjan, jag fick aldrig tillfälle att provsmaka.

Nog nu, fortsättning följer.

torsdag, oktober 19, 2006

Slut på det roliga

Fasen i morgon åker jag hem, det är trist, jag har inte gått på Golden Gate än och jag kunde ha promenerat på Embarcadero en gång till, i solskenet, bland joggarna och alla turisterna. Hemlängtan? Nää, inte ett dugg.

I kväll åt vi på "Camelian Room" 52 våningar över havet. Det ser inte så högt ut underifrån, ögonen lurar en, men när man åker upp i hissen och öronen bågnar, när jag ser _hela_ San Francisco, flimrande ljus, blinkande reklam i alla färger, tittar ner och ser små leksaksbilar fara runt därnere - då förstår jag hur högt det är.

Slutligen fick jag prov på den "riktigt" amerikanska maten, tallriken täcktes av en jättelik köttbit, med en liten klick potatismos bredvid och en ännu mindre klick kokta grönsaker, Mums för en köttälskare som jag. Saknar cyklandet dock. Nu packa, sedan sömn. (det är kväll här)

onsdag, oktober 18, 2006

Turndown

Går man California street upp mot Nob Hill, hör man ljudet av avlägsna tryckluftsborrar. Det är inte förrrän jag korsar gatan och ljudet kommer upp under mina fötter som jag inser att spårvagnarna är kabeldrivna och att det jag hör är kabeln som skramlar under gatan. I varje spårvagn finns en bromsare, en person som kontrollerar farten med en jättelik spak han drar i. Ansvarsfullt arbete i nedförsbackarna. Stan trafikeras också av trådbussar och jag påminns om barndomen när jag ser härvan av trådar hängande ovanför gatorna. Prag på 60-talet hade fullt av trådbussar med långa stänger upp till trådarna. Ibland, särskilt i korsningarna brukade stängerna spåra ur, tappa greppet om trådarna varpå busschauffören var tvungen att kliva ut och försöka sätta dem rätt med hälp av ett rep som hängde i stängerna, ofta under hånfulla tillmälen från bilisterna som hindrades från att komma fram.

Orkar inte gå ut idag, lägger mig på sängen och upptäcker att de har en TV-kanal som heter "Turndown" och som bara visar naturbilder, långsamt fallande vattenmassor, vajande grässtrån och skugglika figurer till ackompanjemang av musik som best kan beskrivas som "new-age"- wow.

tisdag, oktober 17, 2006

Allt är förhandlingsbart

Klockan är 04.22 när jag kommer in i rummet efter en lång dag av workshops - (grupparbeten?) där vi övade förhandling med varann större delen av dagen. Jag har träffat en fransman med hästsvans som pratade engelska på ett sätt jag inte trodde fransmän var kapabla till. Jag har umgåtts med massor av folk som säger "Hey silke, how you doing, nice to meet you" och ser ut som om de menar det. Standardiserad hjärtlighet är inte så dum vid tillfällen där man är många och ingen känner varann - nåja - min värld är en rätt liten värld. Det finns få huvudaktörer (två eller tre) som sitter på större delen av av de anställda i bransen. Det är oundvikligt att det blir ett gäng från ett och samma företag, men till skillnad från i Sverige, är de professionellt utåtriktade och bildar inte klungor, åtminstone inte förrän till middagen där jag sitter och lyssnar på en diskussion om helt interna angelägenheter, låt vara intressanta ur ett tjuvlyssnarperspektiv som bekräftar att det är en otroligt liten värld för somliga. Man pratar Bangalore, Shanghai och Kina som om det vore nästgårds.

Den lokala tiden är halv åtta på kvällen, San Francisco har tinat upp och det är en underbart ljummen kväll, med klar himmel. Jag tror jag tar en promenad upp till Nob Hill, förbi Chinatown, sen en öl och sen i säng...

måndag, oktober 16, 2006

Blommor i mitt hår

Det känns jättekonstigt, ögonen klibbar som om det vore mitt i natten, och det är det ju inte. Klockan är tio i tre på eftermiddagen. Lyckligtvis sov jag inte särskilt mycket innnan resan och har hunnit slumra en hel del på planet - en riktig bjässe med nio stolar i rad, tror inte jag har flugit med en MD11 tidigare.

San Francisco är kulet, molnen hänger över kularna när jag hoppar in i taxin, en riktig racklig Tolyotavan - inget jänkargung där inte, mer rassel och skrammel, varje ojämnhet i vägen får bilen att studsa länge efteråt.

Bara för att jag kollade upp på Googleearth, vet jag att San Fran ligger ungefär på samma breddgrad som Lissabon. Växtligheten känns lite som södra Europa, men bebyggelsen är lite annorlunda. Det är små låga hus tätt ihop i olika färger. Trä i olika pastellfärger, mer sällan sten eller murbruk. I en skarp övergång reser sig sedan skraporna i innerstaden.

Taxin stannar framför Omni Hotel, jag trasslar mig igenom portiererna och bär mina egna väskor (inte poppis) och hamnar i ett rum på trettonde våningen (där gick den skrönan all världens väg - den om att amerikanska hotell saknar våning 13) med internetanslutning, grön marmor i badrummet och en jättegarderob med strykbräda, strykjärn och en flaska med Oxford & Wells Ironing Starch For Fine Clothes. Resande fot är ingen ursäkt för skrynkliga kläder här.

Vad mer? Man får fylla i två formulär för att komma in i landet och de hotar med att om man inte fyller i allt korrekt, kommer ens inträde i landet att fördröjas. När jag väl kommer till disken, är mannen extremt trevlig och fyller faktiskt i det jag har missat. Jag har också registrerat mina pekfingrar hos Onkel Sam och fått mitt foto taget av en digitalkamera.

torsdag, oktober 12, 2006

Grand Place


Tågen avlöser varann med en minuts mellanrum på spår 3. Stockholms central i rusning är praktiskt taget öde i jämförelse. En kvinna pratar med mig på franska, jag begriper ingeting av hennes långa harang. Nånting om hennes skor (hon pekar på dem). Jag ger ifrån mig ett medkännande läte, hon tar sin väska och vinglar på höga klackar in på tåget till Liége. Själv går jag på nästa tåg destination Brussel Airport. Tre timmar för mig själv i Bryssel är definitivt värt att gå upp okristligt tidigt för.
Halv nio på kvällen går jag genom ett halvtomt Arlanda rakt in i ett Kodak moment: I en öde bar ser jag bartendern försöka göro en Tom Cruise och jonglera med en flaska. Ser i ögonvrån hur flaskan glider ur händerna. Hinner precis vända mig om och huka innan jag hör kraschen. Går vidare brett flinande.

Bra dråpligt är det att folk som tycker det är helt ok att sitta i regeringen inte anser det vara mödan värt att betala TV-avgiften. Ännu dråpligare när de försöker undvika konsekvenserna. Vad säger det om respekten för det lands lagar de är satta att styra. Jag kan förstå människor där TV-avgiften utgör skillnad mellan bra måltid en gång i månaden eller inte, men det är inte alls vad det handlar om. Det är ett intressant fenomen att folk som har råd tycker att de har rätt att undvika något som egentligen är småpengar för dem. Tänk så många bilar i prisklassen av en mindre sommarstuga som hade täckt för nummerplåtarna under stockholmsförsöket t ex. Det är inget politiskt statement det är malpalcerad respektlöshet och bara dumt.

Skapar lite andrum genom att att dagen efter cykla till jobbet genom höstsverige. Vad är Grand Place mot en väg kantad av mossa, gula björkar och översållad med löv i alla nyanser från gult till orange till rött och brunt.

Det ena vore inte lika vackert utan det andra.

lördag, oktober 07, 2006

Flykt


Återigen slås jag av det smått fantastiska i att sitta i en cylinder av metall och bli transporterad genom luften över obegripligt stora avstånd. 55 minuter till Oslo, en tur som skulle tagit cirka tre veckor till fots.

På planet inser jag hur trött jag är och väljer jag att inte tillbringa eftermiddagen på jobbet utan åker hem, jobbar undan det som måste göras och sedan lyder jag springet i benen. En runda på 3 mil imponerar till och med på Dotter och är numera helt överkomligt. Strandvägen mellan Sollentuna och Ulriksdal är numera helt färdig och höstligt vacker.

Förbi Ulriksdals begravningsplats kommer tanken att den absolut bästa gravstenen måste vara virtuell. En sådan kan alltid besökas, kräver inget underhåll och är en betydligt bättre efterskrift än en sliten fras huggen i polerad granit. http://cynosure2.blogspot.com/ . Jag går absolut inte i dödstankar, men idén förefaller tilltalande - nån gång. Vidare genom Järvafältet mot Kista och Barkarby. På väg över en äng skrämmer jag upp en flock sparvar ur en buske. En stund flyger de förvirrat runt mig, de flesta i sadelhöjd. Jag i ett moln av fåglar som en gigantisk Nils Holgersson på cykel i stället för tamgås.

På vändplanen på väg ur skogen, precis där asfalten tar vid igen ser jag två bilar. En blänkande svart Van och en äldre Volvo skåpbil, båda med öppna dörrar. Kvinnan, ungefär i min ålder, går mot mannen med blicken riktad mot honom. Hennes ögon lyser av kärlek. De möts i en kyss precis när jag passerar, jag är säker på att de är otrogna. Varför annars mötas i varsin bil på en undangömd vändplan?

Jag spenderar lite tid på att fundera över varför man vid närmare 50 års ålder väljer att vara otrogen i stället för att bryta upp. Inser att jag är rätt lyckligt lottad om jag har råd att inse att uppbrott är bättre än smussel och kan säga att jag också stått vid det. Men hennes ögon, de lyste verkligen av kärlek.

Snart kommer M, vi har inte setts på en vecka.

tisdag, oktober 03, 2006

Betraktelser

I ögonvrån fångar jag en cyklist bakom mig precis när jag ska trampa mig uppför långa backen. Genast börjar benen pumpa fortare, den ömtåliga balansen mellan mjölksyra och kraft börjar förskjutas åt fel håll, men jag fortsätter att driva. Tills jag ser att cyklisten har svängt av. Jag som brukar berömma mig av att jag står över simpel tävlingsinstinkt - pyttsan.

Hösten har kommit, plötsligt ligger massor med gula små löv på skogsvägen som jag har cyklat så många gånger i år. Även de asfalterade vägarna är fläckvis täckta av våta löv. Det ilar lite i handflatan, där jag hade såret i våras, jag är försiktig när jag svänger och bromsar. Handskar? De ligger i cykelväskan.

Fredag - Drömfakulteten. Sara Stridsbergs bok som teater, bokstavligt. Det mesta av texten i boken får plats på scen under tre timmar. En enorm skådespelarbedrift, men jag har svårt att ta till mig Valerie Solanas öde presenterat på ett i mitt tycke väldigt intellektualiserande sätt. Boken är ett stycke rätt fantastisk text i vilket fall som helst.
Betydligt mer berörd blev jag av "Volver" Almodovars senaste. Typisk Almodovar, starka kvinnor som gör det som behövs, män är svin (djur) och fullt av absurda händelser. Skratt och gråt. Bör ses.

På måndagen drabbades hushållet av en tragedi. Kabelmodemet dog. Inget Internet! Den som tog det lugnast var Son. Dotter låg i soffan hela kvällen med klara frustrationssymptom. Det var visserligen mysigt att ha henne där tillsammans med mig när vi tittade på TV men en uttråkad tonåring kan vara rätt frustrerande. Vi tillbringade en timme i telefonsupporten (alla turades om att hålla telefonen), innan vi kom fram till en tjej som först frågade om kundnumret (finns på e-fakturorna, icke-åtkomliga) och sedan om adressen, varpå jag hasplade ur mig modemets MAC adress "där du bor menar jag" avbröt hon. Hon bad mig vänta och efter en lång stund av tystnad (jag var livrädd för att bli frånkopplad) återkom hon och sa att hon inte kunde få någon kontakt som helst med modemet och att jag kunde byta det i deras butik på Liljeholmen. Jag avhöll mig noggrant från att säga att jag höll modemet i handen och att alla kablar var loss.

Internet är tillbaka, det nya modemet fungerar som det ska.

Nu råjobb resten av veckan.

onsdag, september 27, 2006

Utrensning

"Du har verkligen lite tandsten" säger tandhygienisten. Äntligen, efter 28 år av blödande tandkött, timmars misshandel med vassa verktyg, och ständiga kränkningar av diverse hygienister har jag lärt mig att borsta tänderna rätt. Education by pain, kom inte och säg att det inte fungerar. Motvilligt informerar hon mig att hon kommer att korta tiden för behandling från 50 till 30 minuter nästa gång. Hon antyder till och med att det förmodligen kommer att räcka med en gång om året hädanefter. Woohoo.

En annan form av rensning handlar om vad som händer i magen när man äter mycket svamp. Svamp är svårsmält och magen gör verkligen allt för att rensa ut den. Nog med detaljer.

Trött på höstlik mat med svamp, rötter och grytkött, tar jag mangon och limen som legat sen i söndags, köper röd spansk peppar, färsk koriander, cannelinibönor och gör en sallad som jag blandar med färska räkor. Riktigt bra blir det.

Värdelöst vetande - att ge någon korgen - kommer sannolikt ända frpn medeltiden när adelskvinnor hissade upp sina friare till kammaren med hjälp av en korg. Om friaren inte var så önskvärd fick korgen hänga på halva vägen under en (ospecificerad) tid. Var det en särskilt oönskad friare fick korgen också en väldigt skör botten som lossnade omsider med otäcka konsekvenser som följd. Sedermera mildrades seden, det räckte med att en oönskad friare fick sig tillsänd en korg utan botten.

måndag, september 25, 2006

Livskvalitet



Det är att på vägen hem från jobbet kliva av cykeln för en liten skogspromenad och plocka tillräckligt med svamp för ett skrovmål. Jag fräser upp den i smör tillsammans med lite lök, knäcker två ägg i och rör till en krämig massa. Det ser ut som något hunden fått ur sig i sina sämsta stunder, men det är gott som attan, gärna tillsammans med grovt bröd. När jag var barn var detta ett sällsynt nöje, ägg var dyrt (när det fanns) och svamp fick man vara morgonpigg för att få. Vissa somrar fick jag bo på landet där värden hade egna höns och jag fick ströva i skogen på egen hand och leta små sammetssoppar som mormor gjorde i ordning.

Eftersom jag numera bytt videon mot ett TV-kort i datorn, behövdes det mer diskutrymme. Det ger också tillfälle att börja sortera och ordna. Just nu håller jag på att kopiera alla bilder jag har spridda till ett och samma ställe. Tittar på Reykjavik, Köpenhamn, Lissabon, Prag - Vill snart igen.

fredag, september 22, 2006

Min kanon?


Personen på bilden har ingenting med någonting att göra, men kolla mustaschen!
Jag gillar Liza Marklund. Hon är en av inte alltför många svenska författare som förmår att hålla en hög hastighet i sina romaner. "Nobelfesten" tar bara ett par timmar att läsa, det enda jag hakar upp mig på är relationen i boken som är lite för Hanne-Vibeke-Holstsk.
Lämnar tillbaka boken, hittar Åsa Nilsonnes "Smärtbäraren" och inser efter de första sidorna att jag har snubblat på något som kan bli magiskt. Blir så nyfiken att jag bestämmer mig att ta bussen till jobbet och inte bilen så att jag kan läsa en halvtimme. När jag väl ska iväg efter att barnen är utfordrade och igång med förberedelserna till skolan, är det bara några minuter till bussen. Jag grabbbar en bok och rusar iväg. Sätter mig på bussen, tar fram boken och - upptäcker att det var Sons som han hade läst ut och lagt på nästan samma ställe. Samma tjocklek, liknande färg. Pilutta!

"Smärtbäraren" visar sig vara sällsynt bra, även om själva deckarintrigen är tunn, men vad gör det när språket får mig att se och själva grundidén är fascinerande. Det som också väntar på sängbordet är Sara Stridsbergs "Drömfakulteten" men den gjorde så ont att läsa att jag har lagt den på vänt.

Den här texten började i onsdags. Då kände jag mig tillräckligt bra för att gå till jobbet och i och med det började karusellen igen. Lunchmöte! Det finns folk som uppenbarligen anser att lunchmöten är coola, det ser ut som om man är väääldigt upptagen. För mig är lunchen en oas, jag gillar det inte, särskilt som det var möten före och efter, typ hela dagen, typ hela torsdagen så när jag kommer hem räcker energin till att fixa mat år barnen och sätta mig i soffan (förutom kvällsjobb, men säg inget till nån). På fredag har jag nästan spring i benen, jag väljer att cykla, tänker ta det lugnt, men benen vill annorlunda, fulla av energi efter uppehållet.

Förresten "Uppdrag granskning" om apatiska barn fick mig att flina elakt. Alla som för en sekund tror att det är något annat än den situation som barnen med sina flyktingfamiljer försätts i av vår omänskliga hantering av människor som tvingas lämna sitt hem, ska hängas ut. Vilka praktexemplar!

Barnen ville ha pasta carbonara till fredagsmys, vilka underbara barn, det ger mig möjlighet att använda Pancettan jag köpte på "Martinas", låta den släppa sitt fett i pannan, hacka lök som sakta får gosa till sig i fettet, medan jag river parmesan och blandar med ägg till en lös smet. I med vitt vin på löken och pancettan, det får koka ihop medan pastan blir klar, till sist rörs allt ihop till en alldeles, alldeles underbar röra. Vi äter osannolika mängder, jag dricker Jämtlands Bärnsten till, Barnen en efterlängtad passionsfrukt.

måndag, september 18, 2006

Hemmavid


Kan man tänka sig, har jag blivit tillräckligt gammal för att titta på "Hem till byn"? Nåja, jag försöker i alla fall. Fullpumpad med Nezeril och Alvedon och alldeles öm i kroppen sitter jag framför TV:n, men kommer fram till att jag nog inte blir tillräckligt gammal - någonsin.

Tittar lite på När och Fjärran också och blir lite nostalgisk, de visar Lissabon och Cascais, längtar tillbaka.

Är nog hemma i morgon med.

onsdag, september 13, 2006

Färden


Varje morgon strax efter sju tar jag ut min nya cykel från förrådet. Det går fortfarande att vara klädd i t-shirt, även om jag numera har långbyxor på mig. Jag cyklar österut med solen i ögonen, möter människor på väg till tåget, de börjar se bekanta ut.
Första tvåhundra meter går det ganska lugnt. Djupa andetag, jag försöker fylla lungorna med frisk luft, ända ner i lungspetsarna (känns så). Jag svänger till höger, förbi ett betonggrått höghus. Solbelyst massiv fasad där nerdragna persienner bildar spännande pastelliga färgklickar. Ljusgrönt, violett, blågrått, ljusgult. Jag lovar mig själv att ta kort någon dag, men förmår mig aldrig att stanna till.
Liten uppförsbacke, vänstersväng över gatan - jag börjar få upp farten lite. Gatan är bred med körsbärsträd planterade i mitten, jag får en bätte vy över himlen där solen skiner skarpt mellan dramatiska moln. Luften är kristallklar och uppfriskande kylig. Vid nästa korsning börjar jag få upp farten, 25 km/h jag kastar mig ut bland bilar i begynnade morgonrusning.
500 meter och jag har fått upp farten helt. 30 km i timmen, rätt över påfarten till motorvägen, det är en bra dag, jag hinner innen bilarna får grönt ljus. Skarp vänster, skarp höger, tappa inte farten, sista korsningen innan friluftsområdet, jag saktar ner lite grann och låter bilarna passera, sedan in i grönskan, djupgrön äng med dagg glittrande i morgonljuset på vänster sida.
Uppförsbacke, växlar ner ett steg till fyran, trean, tvåan, trycker till de sista meterna. Väljer asfalt före grus, svänger höger, sedan vänster ut på bilvägen. Vilar i första nerförsbacken, lufttemperaturen växlar snabbt mellan sol och skugga. Ur skogen, horisonten vidgas kraftigt och jag återgår till grusvägen.
På höger sida ett solrosfält, de klargula stora blommorna känns alltid i magen. på vänster sida betesmark med spindelväv täckta med daggdroppar som lyser i den lågt stående solen. I med femman, sedan fyran, femman igen, s-kurva, ordentligt med fart innan backen, det börjar bli lite segt, backen är långdragen och den svaga lutningen gör att jag känner att jag borde klara den snabbare. På den följande svackan vilar jag, tar i innan ridstallet, fyran, trean, tvåan. Får upp farten igen, Häst, bajs, döda maskar, urin, de starka dofterna växlar snabbt, jag börjar gruva mig inför färdens utmaning, den långa stora backen. med mycket löst grus.
Det gäller att inte ta i för mycket i början. Växlar ner och anpassar trampet efter takten i lurarna (Mahala Raï Banda, rumänsk folkpop). Ser framåt, trampar, anpassar andningen, trampar, trampar som i en tunnel av träd och grönska. Koncentrerar mig på krönet där solstrålar får den fuktiga luften att bilda böljande slöjor i lysande silvrigt gult och trädens löv glöda gröngyllene.
Äntligen är jag på toppen, jag tar i lite till för att få upp farten i nerförsbacken (måste tänka på medelhastigheten). Fortsätter andas snabbt, försöker få ut syre i blodet och mota mjölksyran. Tar det lite lugnare i de skarpa kurvorna efter backen där vägen är särskilt gropig, det gäller att veta exakt vilket spår man skall ta för att undvika uppstickande stenar och potthål.
Äntligen ute på asfalt igen. Cykelväg, lång nerförsbacke där jag brukar ta resans topphastighet, upp till 40 km/h. Snabb inbromsning, över vägen, genom tunneln, möter mjölksyra igen i den relativt flacka backen, motar den i nerförsbacken där jag planerar överfarten av bilvägen i god tid så att jag kommer över i luckan mellan bilarna - spännande. Nu är det inte långt kvar.
Upp genom villaområdet, skarp högersväng på gatan där jag möter cykelgänget, tioåringar på väg till skolan, spridda över hela vägens bredd, utan en blick framåt. I stället ser de på varann när de cyklar utan att hålla i styret, skriker och skrattar totalt ointresserade av omvärlden. Jag plingar vilt, någon tittar framåt utan att reagera alls, och jag passerar rätt igenom hopen, även den här gången utan att krocka med någon.
Lägger mig mitt i vägen för att snabbt kunna svänga upp på viadukten. Växlar till fyran, ställer mig upp och gör en sista kraftansträngning. Tramp, tramp, andas ut, andas in. Spänner musklerna i armar och ben till det yttersta, tänker på att inte använda ryggen utan magen, slappnar medvetet i axlarna - lite till... äntligen uppe. Rullar nerför viadukten de sista meterna till garageinfarten, jag har tur i dag, den är öppen. Slinker ner, parkerar cykeln och tar av den genomsvettiga hjälmen. 24,85 i snitt, 9,2 km, 22 minuter. Inte illa.

söndag, september 10, 2006

Unnhhh

ABF har satt upp ett sound system i parken, jag väcks till en rungande bakfylla, med musik till magdans, utdragen och klagande. Magen är orolig, kroppen täckt av kallsvett, jag hade alldeles väldigt roligt i går på 40-årsfesten. Klockan tre kommer M och ska ta med sig Son på "Bilar"., Vi hinner ta en promenad, hon är inte mycket bättre däran än jag.

Vi cyklade hem vid tre, jag med Dotter på pakethållaren, precis som i gamla dar, även om det då inte rörde sig om mina döttrar. Magdansen hinner ersättas av polska, en del Carlos Santana från 70-talet, indiskt, latino och nu till sist afrikanskt innan jag känner mig någorlunda återställd.

Ingen föll i poolen i alla fall.

måndag, september 04, 2006


Vi går förbi den efter tredje gången bekant pratglade herrn med sina mumsiga getostar (senare köper vi feta inlagd i rapsolja). Siktar mot snickeriet och stöter redan efter fem minuter på marknadens behållning. Otroligt vacker keramik med glödande färger, intensivt rött, och orange blandas med svart. Formerna inbjuder till att kännas på, både de ojämnt vassa kanterna och de mjuka rundningarna. Kvalitet kostar dock även på Ulva marknad och keramikerna vet att ta betalt. Inget fel i det, men det ligger utanför vår plånboks räckvidd, särskilt efter semestern. Vi pratar lite uppskattande med kvinnorna bakom bordet, och går vidare. Det är en bra marknad, jag köper ett katthuvud i lera för en tredjedel av priset, jag handlar en lufttorkad älgkorv (jättegod), det är en speciell känsla att lyssna på detaljer i tillverkningen, anvisningar för hur den skall förvaras, allt sagt med uppenbar stolthet över bedriften.

Vi tar ett varv förbi keramikbordet igen, för att särskilt ta en titt på ett fat med färgen hos en tjärpöl. Fatet är djupsvart, skimrande och med intressant ojämna kanter. Första gången vågade vi inte ens fråga om priset, men till slut går vi fram. Kvinnorna ropar på sin kollega, M sin vana trogen berömmer fatet, jag hakar på och vi frågar vad fatet kostar. Kvinnan dröjer, tar ett djupt andetag och får till slut ur sig "hundrafemtio kronor".

"Jag köper det" utbrister jag inom en halv sekund, vilket får alla att skratta, M klagar över att hon inte hade chans att själv köpa det själv. Lyckligtvis får hon syn på en kruka, rakubränd, med lock i form av en stiliserad ananas i en lejongul färg som faktiskt passar mycket bättre hemma hos henne och frågar vad den kostar. Nytt andetag, nytt dröjsmål "Hundrasjuttio"!

Det känns som om vi rånar den stackars kvinnan, men det visar sig att vi är hennes första kunder, hon har tidigare inte velat skiljas från sina alster, utan berättar att hon har huset fullt och att hon tidigare inte velat sälja. Hon berättar att hennes man brukar hota henne med "kunden" och att vi har hjälpt henne med att lära sig att skiljas från produktionen. M och jag försäkrar henne unisont att sakerna kommer att få ett jättebra hem hos oss och att vi absolut inte köper om vi inte är dödligt förtjusta, vilket är helt sant. Vi kramar varann innan vi skiljs åt och de andra kvinnorna som i tysthet höll på att slita sitt hår över hennes sätt att göra affärer ler till slut motvilligt.

Vi hinner bli blöta i en störtskur innan vi åker hemåt, tar vägen förbi Martinas och köper prosciutto, italiensk vitmögelost och fusilli. På kvällen fyller jag kalvrullader med prosciutto, kronärtskockshjärtan och ost. M mixar överblivna kronärtskockshjärtan, oliver och olivolja till en tjock sås till fusillin. Till det ett vitt vin hon tog med sig från Italien med en frisk, nästan salt smak.

Glömde nämna att vi köpte Tirami Su som vi avslutar med.